• Search form

11.04.2018 | 11:15

We Are Born Naked…

We Are Born Naked…

Predstava “We Are Born Naked And The Rest Is…”, čija je premijera 11. aprila u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), u režiji Florijana Fišera (Florian Fischer), kritički preispituje ulogu porodice u društvu u kontekstu odrastanja deteta.

Reč je o novoj koprodukciji Scene MESS i SARTR-a, nastaloj prema motivima Fasbinderove “Anarhije u Bavarskoj”, a prema rečima reditelja, predstava kreira specifičan mozaik koji dočarava ideju onog što porodica u suštini jeste.

“Odrastanje i život u porodici može predstavljati različite izazove i probleme. To je prirodan proces koji nas ponekad sputava u tome da razmišljamo o alternativnim načinima života. Ipak, mi ne želimo davati definiciju šta je porodica i kako je shvatati, nego to ostavljamo publici na tumačenje”, rekao je Fišer na konferenciji za novinare u SARTR-u, saopštio je taj teatar.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt istakao je da je to za kratko vreme treća premijera u tom pozorištu i ocenio da predstavlja izvrstan rezultat za današnje vreme.

“Ova predstava, kao i druge koje radimo, je društveno angažovana i bavi se temama koju su bitne za našu zajednicu. Jako je važno i korisno što naši umetnici i umetnice mogu raditi sa umetnicima i umetnicama iz drugih sredina, čime omogućavamo razmenu razmišljanja o mogućnostima i stanju u kojem se teatar danas nalazi”, naveo je Kurt povodom nove predstave u kojoj igraju Maja Salkić, Tina Keserović, Snežana Bogićević, Adi Hrustemović i Jasenko Pašić.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je da Scena MESS počinje novu sezonu tom predstavom, dodajući da, iako još nema svoj prostor koji želi, ima zato odličnu saradnju sa teatrima u Sarajevu i BiH. “Hvala im što prepoznaju bitnost naše saradnje jer bez nje ne bi bilo projekata kao što je ovaj”, rekao je Kreševljaković, te posebno zahvalio Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umetnosti Sarajevo, Gete institutu u BiH i nemačkoj ambasadi u Sarajevu na podršci.

Glumica Maja Salkić rekla je da umetnici žude za novim istraživanjima, a rad na predstavi je “We Are Born Naked And The Rest Is…” je “bio upravo to”.

“Jedno drugačije i novije iskustvo, potpuno prirodno i spontano”, dodala je ona.

I kostimografkinja i scenografkinja Suzan Šerer (Susanne Scheerer) rekla je da je iskustvo rada na toj predstavi drugačije od onog na koje je navikla u Nemačkoj, dodajući da je imala priliku da bude slobodnija i hrabrija u svom pristupu.

“Srećni smo što možemo doprineti dodatnoj internacionalizaciji teatarske scene u Sarajevu i BiH i sigurno ćemo podržavati MEŠ i u budućnosti. Verujem da ovaj grad zaslužuje MESS i način na koji oni rade”, rekao je direktor Gete institutta u BiH Klaus Krišok (Krischok).

Prva repriza predstave je 12. aprila na sceni SARTR-a.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.