• Search form

03.06.2014 | 15:08

Zaštita baštine u regionu

Zaštita baštine u regionu

Regionalni seminar o zaštiti kulturnih dobara u Jugoistočnoj Evropi biće održan 5. i 6. juan u Narodnom muzeju u Beogradu, a okupiće oko 50 stručnjaka iz različitih sfera zaštite kulturne baštine iz Francuske, Srbije i deset drugih zemalјa u regionu, uklјučujući i predstavnike Interpola i Svetske carinske organizacije.

To je drugi regionalni seminar o zaštiti baštine, a organizovan je zahvalјujući saradnji Ministarstva spolјnih poslova i međunarodnog razvoja Francuske, Ambasade Francuske u Srbiji (Francuskog instituta i Kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu), te Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Narodnog muzeja u Beogradu.

Seminar će otvoriti ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, francuski ambasador u Beogradu Fransoa Gzavie Denio i v.d. direktora Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković.

Radionice na temu normativnih okvira, zaštite kulturnih dobara u muzejima i arheološkim nalazištima, borbe protiv trgovine kulturnim dobrima, carinske, policijske i sudske saradnje u cilјu sprečavanja trgovine kulturnim dobrima, biće prilika da eksperti iz regiona razmene iskustva i učvrste veze zahvalјujući kojima će briga o kulturnim dobrima biti podignuta na još viši nivo, saopštio je Narodni muzej.

Sagledavajući kompleksnu problematiku zaštite i brige o kulturnim dobrima iz perepektive stručnjaka iz oblasti muzeologije, pravosuđa, carine i policije, seminar će biti prilika da se sagleda aktuelna situacija u zemlјama regiona kada je reč o borbi protiv trgovine umetničkim i arheološkim dobrima, ali i prilika da se na osnovu preporuka definisanih tokom regionalnog seminara pristupi još sistematičnijoj i sveobuhvatnijoj brizi o kulturno-istorijskom nasleđu.

Izložbeni prostori u centralnoj zgradi Narodnog muzeja radiće tokom trajanja seminara izmenjenim radnim vremenom.

Zainteresovani posetioci će tri aktuelne izložbe moći da obiđu 5. juna između 18 i 20 časova i 6. juna od 15 do 20 časova.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.