• Search form

28.03.2018 | 16:55

Zatražena istraga o gradskom Konkursu za kulturu

Zatražena istraga o gradskom Konkursu za kulturu

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je nadležne pravosudne organe da istraže navode o zloupotrebama gradskog Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi u 2018. godini, a gradsku sekretarku za kulturu Ivonu Jevtić da podnese ostavku.

Ukoliko nadležni ne preduzmu korake da se ispitaju navodi o malverzacijama na gradskom Konkursu, Inicijativa je najavila u saopštenju da će, nakon analize, sama podneti krivične prijave.

Prema navodima Inicijative, gradski Konkurs za kulturu je već drugu godinu za redom “podređen ostvarivanju koristi podobnih pojedinaca i organizacija”.   

“Skriveno je ko su članovi komisija, kako se oni biraju i na osnovu kojih kriterijuma su donosili odluke. Omogućeno je učešće organizacijama koje se kulturom uopšte ne bave ili koje su u statut unele pojam kultura neposredno pre ili čak nakon raspisivanja konkursa. Takođe, sredstva su dodeljivana organizacijama osnovanim očigledno samo za potrebe ovog konkursa, i to samo nekoliko dana pre njegovog raspisivanja”, navedeno je u saopštenju.

Kao primer, navedeno je da je u oblasti Likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura najveći iznos od 750.000 dinara dobilo “Udruženje za pomoć deci, omladini i porodici”, koje se ne bavi kulturom, a registrovano je dve nedelje pre raspisivanja Konkursa. Iako postoji duže od ovoga, organizacija “Ced Grupa” pet dana nakon raspisivanja konkursa promenila je svoju delatnost i umesto “Razvoj i afirmacija informaciono komunikacionih tehnologija, sporta i zaštite životne sredine”, upisala u registar “Podsticanje ciljeva razvoja popularizacije i edukacije u oblasti kulture”, a na Konkursu je dobila 550.000 dinara za projekat “Nesvršena sfera” - radionice oslikavanja uskršnjih jaja. Između ostalog, Sekretarijat za kulturu podržao je i jubilej modne kreatorke Suzane Perić dajući sredstva njenom preduzeću registrovanom za proizvodnju odeće.

Sredstva su osvojila i organizacije koje se, umesto kulturom, bave medicinom, marketingom, socijalnom zaštitom, sportom, preduzetništvom i drugim delatnostima, navedeno je u saopštenju, u kojem je ocenjeno i da su, s druge strane, ostavljene bez sredstava mnoge relevantne organizacije koje su godinama gradile i stvarale savremenu umetničku scenu Beograda, a mnogima od njih je gradski konkurs jedini izvor sredstava za programe.

Rezultati gradskog Konkursa za kulturu za 2018. godinu izazvali su burne reakcije na kulturnoj sceni, a Srpski PEN centar i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije zatražili su njegovo poništenje i raspisivanje novog.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.