• Search form

11.02.2018 | 18:45

Zatražena smena Gajovića

Zatražena smena Gajovića

Grupa za slobodu medija zatražila je od Vlade Srbije da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića, povodom njegovih izjava u vezi sa učestalim pretnjama i drugim napadima na novinare.

Nakon izjava koje sa “najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja, ne vidimo kako gospodin Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju”, saopštila je 11. februara  Grupa za slobodu medija.

Gajović je, kako je navedeno u saopštenju, bez ikakvih dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović organizuje pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama. Novinarki Tamari Skrozi je savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink pošto tako nešto, kako je ustvrdio, ne spada u ingerencije Ministarstva kulture i informisanja. Zatim je i izrazio želju da sasluša siledžije koje su napale novinara Nikolu Radišića pre nego što osudi napad.

Pored tih “bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i 21. vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim, za koje je rekao da se ‘time ne bavi’. To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije, kao i više nego dovoljan razlog za prestanak funkcije”, navela je Grupa za slobodu medija i zatražila od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara Gajovića, te da ga smene “pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu”.

“Dijalog između novinara i vlade Srbije, za koji je premijerka Brnabić više puta izrazila spremnost, teško je izvodljiv u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije”, navela je Grupa za slobodu medija i podsetila da sve međunarodne organizacije za nadzor slobode izražavanja i medija, pa i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije ka članstvu u EU, naglašavaju mnoge i velike probleme u toj oblasti.

“U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od strane državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a da ih je u 2018, za manje od dva meseca već bilo 11. U takvoj situaciji, jednostavno je pogubno da za državnog sekretara za medije imamo osobu koja ne samo da ne zna dovoljno o savremenim medijima i novinarstvu, već se i zarad politikantskih špekulacija igra bezbednošću naših kolega”, saopštila je Grupa za slobodu medija.

Ministar kulture i informisanja već je ocenio da nema razloga za smenu Gajovića povodom izjave u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, te da bi oni, kao i lekari, advokati i svi ostali, trebalo sami sebe da štite tako što će napade prijavljivati nadležnima.

Vukosavljević je u pisanom odgovoru na pitanje Insajdera da li će smeniti državnog sekretara naveo da je razgovarao sa Gajovićem i “dobio čvrsta uveravanja da je njegova izjava bila usmerena na to da Ministarstvo kulture i informisanja ne poseduje mehanizme za prevenciju eventualnog ugrožavanja novinara, te da napadima na novinare, kao i u slučaju ugrožavanja rada svih ostalih profesija, treba da se bave za to nadležni organi”, preneo je RSE.

Vukosavljević je naveo i da je Ministarstvo kulture i informisanja "u više navrata jasno i nedvosmisleno isticalo da se oštro protivi bilo kom vidu ugrožavanja medijskih sloboda, pa tako i napadima na novinare tokom obavljanja svoje profesionalne dužnosti”. Ministar se nije osvrnuo na izjave Gajovića u kojima je doveo u pitanje napad na novinara N1, ili na insinuacije da novinari sami sebi prete smrću na društvenim mrežama kako bi sebe predstavili kao žrtve.

Povodom kampanje koju TV Pink vodi protiv novinarke nedeljnika "Vreme" Tamare Skroža, napada na novinara N1 Nikolu Radišića, te pretnje smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću, Gajović je, između ostalog, rekao i da se "namerno potenciraju napadi na novinare koji nisu provladini", te da ga intretesuje i "verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li stoji iza napada".

Gajovićeve izjave osudila je ranije već i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM), smatrajući da su besramne i opasne, te da su u funkciji ne samo relativizacije učestalih napada na novinare, već i njihovog podsticanja, preneo je NUNS.

Koalicija je pozvala premijerku Anu Brnabić i ministra Vukosavljevića da se odrede prema Gajovićevim izjavama, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2018.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom