• Search form

09.09.2017 | 23:42

Zlatni lav Giljermu del Toru

Zlatni lav Giljermu del Toru

Zlatni lav 74. Venecijanskog filmskog festivala dodeljen je meksičkom reditelju Giljermu del Toru za američki naučno-fantastični film “The Shape of Water”, koji je i važio za jednog od favorita, a priča je o ljubavi morskog čudovišta i devojke, ali i hladnoratovski triler i svojevrsno istraživanje američke kulture 60-ih godina 20. veka.

Del Toro je posvetio prestižnu nagradu svim meksičkim i latinoameričkim rediteljima, poručujući 9. septembra na svečanom zatvaranju 74. Mostre da je “važno imati veru i ostati čist”.

Nagradu mu je uručila Anet Bening, predsednica žirija koji je Srebrnog lava dodelio porodičnoj drami “Foxtrot” izraelskog reditelja Samuela Maoza, jednog od miljenika Mostre, koji je 2009. godine odneo Zlatnog lava filmom “Liban”.

Dvostruku pobedu ostvario je francuski glumac Gzavije Legran, koji je za rediteljski debi “Custody” dobio Srebrnog lava za režiju, kao i Lava budućnosti (nagradu Laurentis), koju dodeljuje poseban žiri za nabolji prvi film. Uzbuđen zbog dve nagrade, i sa suzama u očima, izrazio je nadu u bolju budućnost – referišući na problem nasilja nad ženama, kojim se bavi njegov film.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je australijskom filmu “Sweet Country” (Warwick Thornton), za scenario je nagrađen Martin Makdonag za britansko-američki film “Tri bilborda izvan Ebinga, Misuri”.

Najboljom glumicom 74. Mostre proglašena je Šarlot Rempling za ulogu u filmu “Hana” italijanske rediteljke Andree Palaoro, dok je Kup Volpi za najboljeg glumca dobio Kamel el Baša za ulogu u filmu “The Insult” libanskog reditelja Ziada Duerija.

(SEEcult.org)

Zoran Popović, Comic, London, 1973
Video
13.11.2017 | 16:23

Kritika na delu predstavlja: UVUU i Galerija Reflektor

Galerija Reflektor u Užicu, koja je počela rad tokom proteklog leta u nekadašnjoj kasarni u Krčagovu, u organizaciji Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU), pauziraće tokom zime, a za proleće najavljuje nastavak ambiciozno planiranog programa.