• Search form

13.12.2015 | 22:19

Znameniti Slovenci u Beogradu

Izložba “Znameniti Slovenci u Beogradu” biće otvorena 17. decembra u Univerzitetskoj biblioteci Maribor (UKM), a čini je 12 portreta - digitalnih kolaža, čiji su autori Marija Vauda i Nikola Pilipović. Na svečanom otvaranju biće izvedena i tri vokalna dela Zlatana Vaude, čiji kompozitorski opus čuva UKM.

Znameniti Slovenci u Beogradu

Izložba “Znameniti Slovenci u Beogradu” biće otvorena 17. decembra u Univerzitetskoj biblioteci Maribor (UKM), a čini je 12 portreta - digitalnih kolaža, čiji su autori Marija Vauda i Nikola Pilipović. Na svečanom otvaranju biće izvedena i tri vokalna dela Zlatana Vaude, čiji kompozitorski opus čuva UKM.

Izložba je prvi put predstavljena u Beogradu u junu 2014. godine u prostorijama Društva Slovenaca Sava, kao prvi deo dugoročnog projekta čiji su idejni tvorci članovi tog društva.

U prvom izboru portretisanih su: Ulrih II Celjski, Jurij Vega, Davorin Jenko, Vela (Augusta) Nigrinova, Mihovil Logar, Vladislav Ribnikar, Bojan Stupica, dr. Matija Ambrožič, Jože Plečnik, Zlatan Vauda, Majda Kurnik i Edvard Rusjan.

Izbor ličnosti, koji obuhvata period od 15. do 20. veka,  svedoči o mnogostrukim istorijskim i ličnim sudbinama koje su se susrele sa Beogradom, i to na razne načine. Izbor govori o čudu ili nepredvidljivosti ljudskih puteva koji su svakoga posebno, od navedenih, doveli do Beograda, a mera tog dodira, ovaj izbor čini i originalnim i jednim od mogućih, navedeno je u pratećem tekstu izložbe, koja je organizovana na poziv UKM.

Majda Kurnik, prerano umrla slikarka čija se dela nalaze i u srpskim i u slovenačkim zbirkama, jedna je od osnivača “Beogradske grupe” kojoj su pripadali i slikari: Mario Maskareli, Olivera Kangrga, Marklen Mosijenko (njen suprug), Ksenija Divjak, Đorđe Bošan i drugi.


  Majda Kurnik, Vladislav Ribnikar

Zastupljen je i Vladislav Ribnikar, inspirator, novinar, osnivač “Politike”, još uvek jedne od najeminentnijih srpskihm a nekada i jugoslovenskih novinskih izdanja.

Na izložbi je predstavljen i kompozitor Zlatan Vauda, autor 200 kompozicija, pedagog i dirigent, za čije vreme je Dečji hor Radio-televizije Beograd proneo slavu te kuće respektabilnim i prepoznatljivim zvukom i spremnošću na najteže muzičke izazove.


 Zlatan Vauda, Bojan Stupica

Bojan Stupica, režiser i scenograf, bio je suosnivač Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212 u Beogradu, a pedijatar dr. Matija Ambrožič zaslužan je za izgradnju Dečje klinike u Tiršovoj. Kompozitor Mihovil Logar, profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu, napisao je “Himnu Beogradu”, a Jože Plečnik, najpoznatiji slovenački arhitekta, projektovao je jednu od svojih najlepših sakralnih građevina baš u Beogradu - Crkvu Sv. Ante Padovanskog na Crvenom krstu.


 Matija Ambrožič, Mihovil Logar

Među znamenitim Slovencima u Beogradu je i Edvarad Rusjan, konstruktor aviona, dvokrilca i jednokrilca, koji nije odoleo pozivu srca i zadnjim svojim letom želeo je da obraduje Beograđane, ali je tragično stradao. U Beogradu je sahranjen u prisustvu 14.000 Beograđana.

  Jože Plečnik, Edvard Rusjan

Davorin Jenko autor je kompozicije koja je postala melodija srpske himne, a Ulrih II Celjski, oženjen ćerkom despota Đurđa Brankovića, učestvovao je u odbrani Beograda i tu svirepo ubijen.

Davorin Jenko, Ulrih II Celjski

Čuveni matematičar Jurij Vega se, kao vojnik, našao u ratnom vihoru u Beogradu, a Vela Nigrinova, kao primadona Narodnog pozorišta, obeležila je jednu epohu svojim ulogama “heroina i naivki”, navedeno je povodom izložbe, čiji su idejni tvorci i autori teksta u katalogu Saša Verbič, Dušan Sindik i Slobodan Jakoš.

  Jurij Vega, Vela Nigrinova

UKM želi da upozna svoju publiku sa značajem neizbrisivog uticaja sunarodnika koji su doprineli zajedničkoj kulturi društvenosti i politici brige. U uvodnom tekstu UKM Karmen Salmič Kovačič i Renate Močnik naglašava se i učinak uspostavljanja intenzivnog i kvalitetetnog odnosa među komšijama i (ponovno) otkrivanje dela i značaja tih pojedinaca.

Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji takođe je prepoznao taj projekat i finansijski pomogao njegov nastavak.

Izložba u Univerzitetskoj biblioteci u Mariboru dopunjena je izložbom materijala iz zbirke same UKM o ličnostima koje su se našle u ovom prvom izboru ''znamenitih''. Autorke dodate izložbe su Karmen Salmič Kovačič i Renata Močnik.

Izložbu prati i katalog sa dva teksta, jedan domaćina iz UKM, a drugi Društva Slovenaca u Beogradu - Društva Sava, koji potpisuje predsednik Saša Verbič.

Dopunjen katalog, u izdanju UKM, vizuelno su oblikovali Marija Vauda i Nikola Pilipović, umetnici iz Beograda.

Izložbu će otvoriti viši savetnik u kabinetu ministra za Slovence po svetu i u rasejanju Marjan Cukrov

Izložba će biti otvorena u UKM do 31. januara 2016.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.