• Search form

13.12.2015 | 22:19

Znameniti Slovenci u Beogradu

Izložba “Znameniti Slovenci u Beogradu” biće otvorena 17. decembra u Univerzitetskoj biblioteci Maribor (UKM), a čini je 12 portreta - digitalnih kolaža, čiji su autori Marija Vauda i Nikola Pilipović. Na svečanom otvaranju biće izvedena i tri vokalna dela Zlatana Vaude, čiji kompozitorski opus čuva UKM.

Znameniti Slovenci u Beogradu

Izložba “Znameniti Slovenci u Beogradu” biće otvorena 17. decembra u Univerzitetskoj biblioteci Maribor (UKM), a čini je 12 portreta - digitalnih kolaža, čiji su autori Marija Vauda i Nikola Pilipović. Na svečanom otvaranju biće izvedena i tri vokalna dela Zlatana Vaude, čiji kompozitorski opus čuva UKM.

Izložba je prvi put predstavljena u Beogradu u junu 2014. godine u prostorijama Društva Slovenaca Sava, kao prvi deo dugoročnog projekta čiji su idejni tvorci članovi tog društva.

U prvom izboru portretisanih su: Ulrih II Celjski, Jurij Vega, Davorin Jenko, Vela (Augusta) Nigrinova, Mihovil Logar, Vladislav Ribnikar, Bojan Stupica, dr. Matija Ambrožič, Jože Plečnik, Zlatan Vauda, Majda Kurnik i Edvard Rusjan.

Izbor ličnosti, koji obuhvata period od 15. do 20. veka,  svedoči o mnogostrukim istorijskim i ličnim sudbinama koje su se susrele sa Beogradom, i to na razne načine. Izbor govori o čudu ili nepredvidljivosti ljudskih puteva koji su svakoga posebno, od navedenih, doveli do Beograda, a mera tog dodira, ovaj izbor čini i originalnim i jednim od mogućih, navedeno je u pratećem tekstu izložbe, koja je organizovana na poziv UKM.

Majda Kurnik, prerano umrla slikarka čija se dela nalaze i u srpskim i u slovenačkim zbirkama, jedna je od osnivača “Beogradske grupe” kojoj su pripadali i slikari: Mario Maskareli, Olivera Kangrga, Marklen Mosijenko (njen suprug), Ksenija Divjak, Đorđe Bošan i drugi.


  Majda Kurnik, Vladislav Ribnikar

Zastupljen je i Vladislav Ribnikar, inspirator, novinar, osnivač “Politike”, još uvek jedne od najeminentnijih srpskihm a nekada i jugoslovenskih novinskih izdanja.

Na izložbi je predstavljen i kompozitor Zlatan Vauda, autor 200 kompozicija, pedagog i dirigent, za čije vreme je Dečji hor Radio-televizije Beograd proneo slavu te kuće respektabilnim i prepoznatljivim zvukom i spremnošću na najteže muzičke izazove.


 Zlatan Vauda, Bojan Stupica

Bojan Stupica, režiser i scenograf, bio je suosnivač Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212 u Beogradu, a pedijatar dr. Matija Ambrožič zaslužan je za izgradnju Dečje klinike u Tiršovoj. Kompozitor Mihovil Logar, profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu, napisao je “Himnu Beogradu”, a Jože Plečnik, najpoznatiji slovenački arhitekta, projektovao je jednu od svojih najlepših sakralnih građevina baš u Beogradu - Crkvu Sv. Ante Padovanskog na Crvenom krstu.


 Matija Ambrožič, Mihovil Logar

Među znamenitim Slovencima u Beogradu je i Edvarad Rusjan, konstruktor aviona, dvokrilca i jednokrilca, koji nije odoleo pozivu srca i zadnjim svojim letom želeo je da obraduje Beograđane, ali je tragično stradao. U Beogradu je sahranjen u prisustvu 14.000 Beograđana.

  Jože Plečnik, Edvard Rusjan

Davorin Jenko autor je kompozicije koja je postala melodija srpske himne, a Ulrih II Celjski, oženjen ćerkom despota Đurđa Brankovića, učestvovao je u odbrani Beograda i tu svirepo ubijen.

Davorin Jenko, Ulrih II Celjski

Čuveni matematičar Jurij Vega se, kao vojnik, našao u ratnom vihoru u Beogradu, a Vela Nigrinova, kao primadona Narodnog pozorišta, obeležila je jednu epohu svojim ulogama “heroina i naivki”, navedeno je povodom izložbe, čiji su idejni tvorci i autori teksta u katalogu Saša Verbič, Dušan Sindik i Slobodan Jakoš.

  Jurij Vega, Vela Nigrinova

UKM želi da upozna svoju publiku sa značajem neizbrisivog uticaja sunarodnika koji su doprineli zajedničkoj kulturi društvenosti i politici brige. U uvodnom tekstu UKM Karmen Salmič Kovačič i Renate Močnik naglašava se i učinak uspostavljanja intenzivnog i kvalitetetnog odnosa među komšijama i (ponovno) otkrivanje dela i značaja tih pojedinaca.

Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji takođe je prepoznao taj projekat i finansijski pomogao njegov nastavak.

Izložba u Univerzitetskoj biblioteci u Mariboru dopunjena je izložbom materijala iz zbirke same UKM o ličnostima koje su se našle u ovom prvom izboru ''znamenitih''. Autorke dodate izložbe su Karmen Salmič Kovačič i Renata Močnik.

Izložbu prati i katalog sa dva teksta, jedan domaćina iz UKM, a drugi Društva Slovenaca u Beogradu - Društva Sava, koji potpisuje predsednik Saša Verbič.

Dopunjen katalog, u izdanju UKM, vizuelno su oblikovali Marija Vauda i Nikola Pilipović, umetnici iz Beograda.

Izložbu će otvoriti viši savetnik u kabinetu ministra za Slovence po svetu i u rasejanju Marjan Cukrov

Izložba će biti otvorena u UKM do 31. januara 2016.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom