• Search form

13.12.2015 | 22:19

Znameniti Slovenci u Beogradu

Izložba “Znameniti Slovenci u Beogradu” biće otvorena 17. decembra u Univerzitetskoj biblioteci Maribor (UKM), a čini je 12 portreta - digitalnih kolaža, čiji su autori Marija Vauda i Nikola Pilipović. Na svečanom otvaranju biće izvedena i tri vokalna dela Zlatana Vaude, čiji kompozitorski opus čuva UKM.

Znameniti Slovenci u Beogradu

Izložba “Znameniti Slovenci u Beogradu” biće otvorena 17. decembra u Univerzitetskoj biblioteci Maribor (UKM), a čini je 12 portreta - digitalnih kolaža, čiji su autori Marija Vauda i Nikola Pilipović. Na svečanom otvaranju biće izvedena i tri vokalna dela Zlatana Vaude, čiji kompozitorski opus čuva UKM.

Izložba je prvi put predstavljena u Beogradu u junu 2014. godine u prostorijama Društva Slovenaca Sava, kao prvi deo dugoročnog projekta čiji su idejni tvorci članovi tog društva.

U prvom izboru portretisanih su: Ulrih II Celjski, Jurij Vega, Davorin Jenko, Vela (Augusta) Nigrinova, Mihovil Logar, Vladislav Ribnikar, Bojan Stupica, dr. Matija Ambrožič, Jože Plečnik, Zlatan Vauda, Majda Kurnik i Edvard Rusjan.

Izbor ličnosti, koji obuhvata period od 15. do 20. veka,  svedoči o mnogostrukim istorijskim i ličnim sudbinama koje su se susrele sa Beogradom, i to na razne načine. Izbor govori o čudu ili nepredvidljivosti ljudskih puteva koji su svakoga posebno, od navedenih, doveli do Beograda, a mera tog dodira, ovaj izbor čini i originalnim i jednim od mogućih, navedeno je u pratećem tekstu izložbe, koja je organizovana na poziv UKM.

Majda Kurnik, prerano umrla slikarka čija se dela nalaze i u srpskim i u slovenačkim zbirkama, jedna je od osnivača “Beogradske grupe” kojoj su pripadali i slikari: Mario Maskareli, Olivera Kangrga, Marklen Mosijenko (njen suprug), Ksenija Divjak, Đorđe Bošan i drugi.


  Majda Kurnik, Vladislav Ribnikar

Zastupljen je i Vladislav Ribnikar, inspirator, novinar, osnivač “Politike”, još uvek jedne od najeminentnijih srpskihm a nekada i jugoslovenskih novinskih izdanja.

Na izložbi je predstavljen i kompozitor Zlatan Vauda, autor 200 kompozicija, pedagog i dirigent, za čije vreme je Dečji hor Radio-televizije Beograd proneo slavu te kuće respektabilnim i prepoznatljivim zvukom i spremnošću na najteže muzičke izazove.


 Zlatan Vauda, Bojan Stupica

Bojan Stupica, režiser i scenograf, bio je suosnivač Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212 u Beogradu, a pedijatar dr. Matija Ambrožič zaslužan je za izgradnju Dečje klinike u Tiršovoj. Kompozitor Mihovil Logar, profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu, napisao je “Himnu Beogradu”, a Jože Plečnik, najpoznatiji slovenački arhitekta, projektovao je jednu od svojih najlepših sakralnih građevina baš u Beogradu - Crkvu Sv. Ante Padovanskog na Crvenom krstu.


 Matija Ambrožič, Mihovil Logar

Među znamenitim Slovencima u Beogradu je i Edvarad Rusjan, konstruktor aviona, dvokrilca i jednokrilca, koji nije odoleo pozivu srca i zadnjim svojim letom želeo je da obraduje Beograđane, ali je tragično stradao. U Beogradu je sahranjen u prisustvu 14.000 Beograđana.

  Jože Plečnik, Edvard Rusjan

Davorin Jenko autor je kompozicije koja je postala melodija srpske himne, a Ulrih II Celjski, oženjen ćerkom despota Đurđa Brankovića, učestvovao je u odbrani Beograda i tu svirepo ubijen.

Davorin Jenko, Ulrih II Celjski

Čuveni matematičar Jurij Vega se, kao vojnik, našao u ratnom vihoru u Beogradu, a Vela Nigrinova, kao primadona Narodnog pozorišta, obeležila je jednu epohu svojim ulogama “heroina i naivki”, navedeno je povodom izložbe, čiji su idejni tvorci i autori teksta u katalogu Saša Verbič, Dušan Sindik i Slobodan Jakoš.

  Jurij Vega, Vela Nigrinova

UKM želi da upozna svoju publiku sa značajem neizbrisivog uticaja sunarodnika koji su doprineli zajedničkoj kulturi društvenosti i politici brige. U uvodnom tekstu UKM Karmen Salmič Kovačič i Renate Močnik naglašava se i učinak uspostavljanja intenzivnog i kvalitetetnog odnosa među komšijama i (ponovno) otkrivanje dela i značaja tih pojedinaca.

Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji takođe je prepoznao taj projekat i finansijski pomogao njegov nastavak.

Izložba u Univerzitetskoj biblioteci u Mariboru dopunjena je izložbom materijala iz zbirke same UKM o ličnostima koje su se našle u ovom prvom izboru ''znamenitih''. Autorke dodate izložbe su Karmen Salmič Kovačič i Renata Močnik.

Izložbu prati i katalog sa dva teksta, jedan domaćina iz UKM, a drugi Društva Slovenaca u Beogradu - Društva Sava, koji potpisuje predsednik Saša Verbič.

Dopunjen katalog, u izdanju UKM, vizuelno su oblikovali Marija Vauda i Nikola Pilipović, umetnici iz Beograda.

Izložbu će otvoriti viši savetnik u kabinetu ministra za Slovence po svetu i u rasejanju Marjan Cukrov

Izložba će biti otvorena u UKM do 31. januara 2016.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.