• Search form

12.10.2018 | 13:44

Zombi šetnja uoči 12. FSFF-a

Zombi šetnja uoči 12. FSFF-a

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) poziva na tradicionalnu Zombi šetnju 13. oktobra u centru Beograda, kojoj će prethoditi profesionalno maskiranje učesnika pod vođstvom majstora za specijalne efekte koji su svoje umeće dokazali u najboljim filmskim ostvarenjima domaće, regionalne, pa i holivudske produkcije – Miroslava Lakobrije, Svetlane Gutić i Meline Drouvi.

Više stotina ljudi maskiraće u zombije i učesnici nedavno održane radionice u Akademiji Purity, posvećene savladavanju naprednih tehnika šminke kao što su maska, karakterna šminka, ogrebotine, rane...

Pripreme i šminkanje za Zombie šetnju biće od 12 do 16 sati u Kombank dvorani, posle čega će učesnici prošetati centralnim gradskim ulicama.

Zombi šetnjom, koja promoviše filmsku umetnost sa posebnim akcentom na scensku masku i profesionalnu filmsku šminku, biće najavljen 12. FSFF koji će biti održan od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, kao i prethodnih godina, posebnu pažnju će posvetiti mladim domaćim autorima i njihovim ostvarenjima.

U selekciji je devet filmova koji će se takmičiti za nagradu Koskar u nekoliko kategorija (najbolji film, najbolji efekti, najbolji scenario, specijalna dostignuća), a ocenjivaće ih žiri koji čine reditelj Kristijan Milić iz Hrvatske, reditelj Bojan Vuk Kosovčević iz Beograda i dramaturg, kritičar i reditelj Saša Radojević iz Beograda.

U okviru domaće selekcije biće prikazani kratkometražni filmovi „Žetva Aljoše Dakića, animirano ostvarenje „NeputovanjaNikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković, „Zemlja 2.0Igora Stanojevića, „Poslednji zapis Leonida ŠejkeZlatka Stojilovića, „Strašno mestoMilančeta Markovića, „Moj prijatelj LeonAne Radulović, „KamenJanka Đurića, „Kroz oko aparataŽikice Jovanovića i „Ne vidiš da vidišAlekse Mirosavljevića.

U selekciji su i filmovi iz regiona „Poslednji izazov Božidara Trkulje, „Poslednji bunarFilipa Filkovića, „Poslednji otporHrvoja Habljaka, „KutijaDušana Kastelica i „Griža savesti Strahinje Mlađenovića, najavili su organizatori.

Od stranih filmova za nagradu Koskar takmičiće se ostvarenja iz Španije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja.

Poseban program posvećen je Južnoj Koreji i njenog fantastičnoj kinematografiji i na FSFF-u će biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji koji se održava u Pusanu.

FSFF će posebno skrenuti pažnju i na dva nova ostvarenja, a reč je o dečjoj fantastici „Zlogonje“, filmu koji će i otvoriti 12. festivalsko izdanje, a čiji je reditelj Raško Miljković 2017. godine odneo Koskara za najbolji scenario za kratkometražni film „Kris“, te ostvarenju „Incoming“ (Srbija, SAD) koje će na FSFF-u imati srpsku premijeru.

FSFF i Zombi šetnju realizuje Udruženje "Mladi kadrovi" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu Beograda, opštine Vračar i niza prijatelja i sponzora.

*Foto: Daniela Zmajević

(SEEcult.org)

Objekti i projekti / Objects and Projects, September 1971. Normal 8 mm film by Zoran Popovic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.