• Search form

21.02.2012 | 20:02

Predstavljeni novi članovi ULUPUDS-a

Predstavljeni novi članovi ULUPUDS-a

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) predstavilo je 21. februara u Galeriji SULUJ novoprimljene članove, od kojih je najviše - gotovo polovina - slikara i grafičara.

U Galeriji SULUJ, krcatoj kako posetiocima, tako i radovima, predstavljeni su novoprimljeni članovi devet sekcija ULUPUDS-a, koje je do sada brojalo oko 1.500 članova.

Od ukupno 108 novih članova, 48 ih je u Slikarsko-grafičkoj sekciji, u Vajarskoj 14, u Dizajnerskoj 17, u Sekciji za kostimografiju i scenografiju sedam, u Arhitektonskoj i Dizajnu keramike po pet, a u Sekcija za tekstil i savremeno odevanje, Fotografskoj i Sekciji za istoriju i teoriju umetnosti četiri člana.

Prema navodima ULUPUDS-a, broj novih članova ne treba da čudi, s obzirom da u Srbiji posluje više od 30 fakulteta umetnosti i visokih strukovnih umetničkih škola u okviru državnih ili privatnih univerziteta. Takođe, u krizi se povećava broj samoukih i umetnika-hobista, kao i prelivanje umetnika iz srodnih likovnih udruženja, odnosno iz ULUS-a u ULUPUDS. Dobijanje statusa samostalnog umetnika, preko ovlašćenih organa udruženja, takođe je privlačan faktor potencijalnim kandidatima.

Podaci ULUPUDS-a pokazuju i da 95 odsto kandidata poseduje adekvatne umetničke fakultete, a u velikom broju i diplome magistarskih i specijalističkih studija. Za članstvo su zainteresovani uglavnom mladi, ali ima i stvaralaca zrelijih godina.

Istoričarka umetnosti Ivona Rajačić-Barandovski navela je u tekstu u katalogu da je osnovni problem umetničkih udruženja sa dugom tradicijom “istrajavanje na potrošenom modelu prevaziđenih socijalističkih obrazaca funkcionisanja, kao i na usklađivanju sa radikalno izmenjenom društvenom strukturom. Kao takva, udruženja predstavljaju svojevrstan odraz nebrige države, odnosno nedostatka svekolike kulturne politike u kontekstu surove realnosti savremenog društva”.

Prema njenim rečima, podaci ULUPUDS-a pokazuju da to udruženje raspolaže značajnim resursima u kvantitetu i kreativnom potencijalu, ali ostaje krucijalno pitanje da li u postojećem okruženju taj potencijal može na pravi način i da se iskoristi, kako pojedinačno tako i kolektivno.

Izložba novoprimljenih članova biće otvorena do 2. marta.

Sajt ULUPUDS-a je www.ulupuds.org.rs

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.