• Search form

15.11.2016 | 14:05

Novi modeli upravljanja javnom svojinom

Novi modeli upravljanja javnom svojinom

Kolektiv Ministarstvo prostora organizuje 18. novembra u Beogradu međunarodnu konferenciju “Novi modeli upravljanja javnom svojinom” koja će predstaviti različita iskustva i pristupe u upravljanju i raspolaganju javnom svojinom, a među predavačima su najavljeni Klaudija Delso (Claudia) iz Gradske uprave La Korunje, Federiko Alanja (Federico Alagna) iz Gradske uprave Mesina na Siciliji i arhitekta Marko Peterlin iz Ljubljane.

Učesnici konferencije u Kulturnom centru Rex predočiće postojeće  drugačije modele i mehanizme za oživljavanje neiskorišćenih i napuštenih prostora, primenljive za lokalni kontekst u Srbiji u kojoj gotovo svaki grad ili opština poseduje nezanemarljivi broj neiskorišćenih i napuštenih prostora koji su u javnoj svojini, ali čija primarna namena više nije održiva, odnosno za koje već duže vreme ne postoji interesovanje na tržištu.

Finansijski troškovi održavanja, opadanje vrednosti objekta i zemljišta u delu grada u kome se nalazi, narušavanje kvaliteta života zajednice, samo su neki od brojnih problema sa kojima se lokalne uprave, odnosno građani nose, a direktna su posledica nekorišćenja takvih prostora. S druge strane, udruženja građana, grupe i pojedinici koji svojim delovanjem pokrivaju različite oblasti, svakodnevno su u potrazi kako za prostorom, tako i za modelima korišćenja koji bi sprovođenje njihovih aktivnosti učinili održivim. Vrlo često, mesta njihovog interesovanja, jesu upravo nedovoljno iskorišćeni ili napušteni prostori u javnoj svojini, istakli su organizatori.

Program konferencije počinje predavanjem Klaudije Delso, članice pokreta Marea Atlantica koji je 2015. godine pobedio na lokalnim izborima i osvojio gradsku vlast u La Korunji, a od tada vodi novu gradsku instituciju - Kancelariju za participaciju i demokratske inovacije.

Među učesnicima je i Federiko Alanja, član pokreta Cambiamo Messina dal Basso koji je 2013. pobedio na lokalnim izborima u Mesini, a nakon osvajanja gradske vlasti, takođe je ustanovio novu instituciju - Laboratoriju za zajednička dobra i participaciju, čiji je glavni zadatak implementacija participativnih politika i zajedničko upravljanje javnim i zajedničkim dobrima.

Konferencija obuhvata i panel diskusiju u kojoj će učestvovati Marko Peterlin sa Instituta za politike prostora u Ljubljani, Iva Čukić iz Ministarstva prostora i Radomir Lazović iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Deo programa biće na engleskom jeziku uz obezbeđen prevod, a podržan je od norveške ambasade u Beogradu i Fonda braće Rokfeler.

Program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.