• Search form

11.08.2012 | 10:29

Korčulansko ŠUŠUR-enje

Festival od riči - ŠUŠUR organizovan je prvi put u Korčuli od 11. do 15. avgusta, a predstavlja grupu književnika, putopisaca i pesnika iz regiona, uz gostovanje umetničkog projekta “Laserski samit jeftine grafike” iz Beograda, te nekoliko radionica koje su namenjene deci.

Korčulansko ŠUŠUR-enje

Festival od riči - ŠUŠUR organizovan je prvi put u Korčuli od 11. do 15. avgusta, a predstavlja grupu književnika, putopisaca i pesnika iz regiona, uz gostovanje umetničkog projekta “Laserski samit jeftine grafike” iz Beograda, te nekoliko radionica koje su namenjene deci.

U specifičnom ambijentalnom okruženju starog gradskog jezgra Korčule predstaviće se književnici, putopisci i pesnici iz regiona koji u svojim delima progovaraju o temi putovanja, odlaska i povratka, kao i o svim specifičnostima života na ostrvu. Uz priznate i objavljivanje autore iz regiona, učestvovaće i živopisni korčulanski autori i hroničari života koji će kroz zanimljiva svedočanstva govoriti o bogatstvu kulturnog nasleđa grada Korčule, najavile su organizatorke - grupa zaljubljenica u grad Korčulu iz Splita, Zagreba i Beograda.

Među učesnicima su najavljeni Olja Savičević Ivančević, Ankica Tomić i Anela Borčić iz Hrvatske, pisac Muharem Bazdulj iz BiH, dramaturg Jordan Cvetanović iz Srbije, pesnici Marijo Glavaš i Darko Šeparović iz Hrvatske, putopisac i novinar Marko Stričević iz Hrvatske, kao i korčulanski autori Sanda Hančević, Duško Kalogjera, Ivica Duhović-Žaknić i drugi.

U okviru Festivala, predstaviće se i jedinstven regionalni umetnički projekat “Laserski samit jeftine grafike” - vizuelni doživljaj koji okuplja kreativce u oblasti dizajna, ilustracije i vizuelnih komunikacija. Prvi put je održan 2009. godine u Beogradu, a u međuvremenu je predstavljen i u Berlinu i Herceg Novom.

“Laserski samit jeftine grafike” promoviše i afirmiše mlade dizajnere, grafički dizajn i srodne medije među najširom publikom, upostastavljajući novi koncept komunikacije s publikom. Širokodostupna i jeftina umetnička dela za sve, koja se reprodukuju laserskim štampačem na standardan A4 kancelarijski papir, biće dostupna zainteresovanima u vrednosti od jednog evra.
Publika ŠUŠUR-a videće oko 70 laserskih grafika 70 dizajnera, ilustratora i strip autora sa Balkana i celog sveta, a na vrelim laserskim štampačima neprestano će biti štampane grafike koje će biti moguće kupite za celih 1 evro.

ŠUŠUR nudi i četiri radionice, od kojih su dve namenjene deci - slikarska radionica biće posvećena ilustrovanju priča Marka Pola, a radionica “Ričolov” će decu animirati na aktivno istraživanje korčulanskog rečnika i dijalekta.

Radionica ručno pravljenog papira namenjena je učesnicima svih uzrasta, koji će se upoznati sa tim procesom, dok će gastronomska radionica razotkriti recepture čuvenih tradicionalnih korčulanskih specijaliteta.

Posetioci su pozvani i da ispričaju neku svoju korčulansku priču, u okviru programa “Mikrofon je vaš”, a pogodne su i anegdote, pošalice, istorijske činjenice, legende i mitovi, satirični dokumentarci, pa i horor priče o korčulanskim “palacima i dvorima s dušom”.

Svi programi su na otvorenom - u uličicama i na trgovima starog gradskog jezgra Korčule, a ulaz je besplatan.

Festival je pokrenula grupa nadahnutih žena iz Srbije i Hrvatske (Jana Dolečki, Marina Giunio, Nevena Janković, Nataša Janković i Danka Dimitrijević), zaljubljenica u grad Korčulu, koje su rešile da osmisle program za razbijanje letargije dugih vrelih dana.

Festivalski sajt je www.susur.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav