• Search form

28.09.2012 | 10:01

Milica Kojčić u Bloku

Milica Kojčić u Bloku

Novobeogradska Blok galerija predstavlja od 28. septembra izložbu crteža velikog formata Milice Kojčić, umetnice koja je prisutna na sceni od ranih 80-ih godina, kao predstavnica novog slikarkog senzibiliteta i novih postmodernističkih tendencija.

Milica Kojčić je učestvovala na velikoj izložbi “Umetnost osamdesetih” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1983. godine na kojoj se, kako je naveo Sava Stepanov, pokazalo da je njen ničim nesputavani subjektivizam, njeno specifično ikonografsko rešenje, njen snažni sadržinski, formalni i poetski ekspresionizam potpuno “usklađen” sa postmodernističkim shvatanjem slike i njenog smisla.

“U njenim ikonografskim rešenjima predstavljene su čudesne spodobe istovremenog ljudskog i životinjskog porekla, figure zaumnog izgleda nacrtane tipično postmodernističkim načinom dekomozicije vidljivog i slućenog, stvarnog i fantazmagoričnog izgleda, stanja i značenja. Te i takve figure poseduju bogat, višesmislen, snažan i uzbudljiv metaforički potencijal”, naveo je Stepanov o Milici Kojčić, dodajući da je tokom poslednje dve decenije 21. veka ostvarila opus koji je u svojoj sadržinskoj, ikonografskoj, plastičkoj i poetskoj strukturi sublimisao suštinske karakteristike vremena epohalne krize.

U svim tim slikama i crtežima Kojčićeva se bavila alijenacijom, ugroženošću, frustracijama, strahovima, univerzalnim zlom...

Rođena 1957. u Svilajncu, Milica Kojčić završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1982. godine, a 1984. završila je i postdiplomske studije. Članica ULUS-a je od 1983. godine, a 1988. postala je član Maissone des artistes -Udruženje umetnika Francuske.

Studijski je boravila u Londonu, Amesterdamu, Minhenu i Atini.

Redovna je profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a živi i stvara u Beogradu i Parizu.

Izložba će biti otvorena do 10. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.