• Search form

29.09.2012 | 10:32

U slavu slobode i različitosti

U slavu slobode i različitosti

Sarajevski MESS otvoren je 28. septembra podrškom članicama ruske pank grupe Pusi Rajot (Pussy Riot), kojima je posvećen i plakat 52. izdanja tog internacionalnog teatarskog festivala, fokusiranog ove godine na temu slobode.

Festival je svečano proglasila otvorenim u Narodnom pozorištu u Sarajevu rediteljka i koreografkinja Julie Dossavi, umetnica afričkog i evropskog identiteta, koja je rekla da je kao dete često bila žrtva rasizma, te da je morala biti natprosečna i izvanredna da bi uspela kao žena i kao crnkinja.

Ističući da je upravo zahvaljujući umetnosti uspela da se izrazi i postane srećna žena, Julie Dossavi proglasila je otvorenim 52. MESS “u ime različitosti i slobode”.

Glumica Maja Izetbegović potom je pročitala završni govor Nadežde Tolokonikove sa suđenja članicama Pusi Rajot, koje su osuđene na dvogodišnje zatvorske kazne zbog antirežimskog muzičkog performansa u najvećoj moskovskoj crkvi.

Podrškom članicama Pusi Rajot najavljen je bogat program 52. MESS-a koji je posvećen različitosti, slobodi propitivanja društvene stvarnosti, slobodi izbora identiteta, umetničkog izraza i kritičkog mišljenja.

Kako je istaknuto u isečku iz završnog govora Tolokonikove, performans Pusi Rajot bio je oblik građanske akcije u okolnostima kada su osnovna ljudska prava, građanske i političke slobode ugušene od strane korporativnog državnog sistema. “Strast, otvorenost i naivnost superiorne su nad licemerjem, podmuklošću i veštačkom pristojnošću koja prikriva zločine”, poručila je Toloknikova.

Festivalski program počeo je predstavom “Evropljani” u režiji Jiržija Adameka i izvođenju češke produkcije Boca Loca Lab, nakon čega je nastupio džez pijanista David Gazarov.

Prve festivalske večeri izvedena je i predstava “Deda ne voli svingJulie Dossavi, koja je na sceni SARTR-a ispričala svoju životnu priču kroz muziku i pokret. Na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici hrvatski ZeKaeM izveo je predstavu “Moj sin samo malo sporije hoda” u režiji Janusa Kice.

Uprkos krizi, MESS je uspeo da redovne programe (World MESS, Mittel Europa, Children MESS, Future MESS...), dopuni i novim segmentom “Balkan (Con)Text”, koji promoviše savremene tekstove balkanskih autora.

Festivalski program obuhvata i “MESS Forum”, zamišljen kao prostor za javni kritički dijalog koji će zameniti okrugle stolove teatarske kritike, a moderiraće ga urednik BHT1 Dževdet Tuzlić.

Festivalski sajt je www.mess.ba, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav