• Search form

10.05.2013 | 16:13

Ispraćen Nikola Majdak

Ispraćen Nikola Majdak

Kolege i saradnici prof. Nikole Majdaka, istaknutog autora i promotera animiranog filma, čoveka koga je, uprkos poodmaklim godinama, krasila ogromna energija, odali su mu 10. maja počast u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u kojoj je decenijama bio jedan od omiljenih i najredovnijih gostiju.

Članovi porodice, prijatelji i kolege Majdaka, koji je preminuo 5. maja u Beogradu u 86. godini, podsetili su se jednog od njegovih najboljih animiranih filmova - ostvarenja “Vreme vampira”, čija je kopija dobijena iz Zagreba radi projekcije na komemoraciji.

O životu i delu “čoveka atomske energije”, kako je za Majdaka rekao kompozitor Zoran Simjanović, govorili su i Puriša Đorđević, Božidar Zečević, Predrag Popović, Predrag Bambić, Milorad Glušica i Radoslav Zelenović, prisećajući se i niz anegdota iz zajedničke istorije.

Ističući njegov filmski opus, posebno animirano stvaralaštvo, Majdakove kolege naglasile su i njegovu predanost pedagoškom radu, budući da je bio jedan od osnivača Katedre za kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, te neiscrpnu energiju i odlučnost da i u nemogućim uslovima pokrene i održi Evropski festival animiranog filma “Balkanima”.

Bio je, kako je istaknuto, brz, dinamičan, radoznao… Misionar i autentičan kosmopolita, koji je na dobar način čitao slobodu, odbacujući prepreke, ali i glamur.

Božidar Zečević je istakao da je Majdak bio “živa istorija” filma. Imao je neverovatnu memoriju i moć da se priseti i najmanjih detalja iz bogate karijere i saradnje sa mnogobrojnim autorima iz celog sveta.

“Čuvao je svaki papir, programe filmova…Bio je najomiljeniji i najredovniji gost Kinoteke”, rekao je Zečević.

Majdakova filmografija, na žalost, ostala je nesređena, a ni sam nije znao koliko je filmova snimio tokom dugogodišnje karijere.

Srećom, snimljen je poduži razgovor sa njim koji bi mogao da bude dobra osnova za monografiju o Majdaku, koji će prvu retrospektivu imati u Varni u Bugarskoj, a najavljena je već i u Hirošimi.

I Zoran Simjanović je istakao Majdakovu energiju, pogodnu da se predstavi čak i kao balet o njemu, a posebno se osvrnuo na festival “Balkanima” koji je, kako je naveo, stvorio ni iz čega.

Iako danima nije prestajao da radi uoči svake “Balkanime” u Domu kulture Studentski grad, ostaće zapamćen i po “veselom skakutanju” na otvaranju svakog novog izdanja tog jedinstvenog festivala u Beogradu posvećenog animiranom filmu, koji do sada nije prepoznat na odgovarajući način od nadležnih.

Filmski snimatelj i prof. Predrag Popović istakao je Majdakov doprinos Katedri za kameru FDU, gde je radio od 1974. do 1994. godine i bio jedan od njenih osnivača.

S obzirom da su Majdakov sin i ćerka u filmskoj umetnosti, njegovo ime na neki način i tako ostaje da živi, rekao je Popović, pominjući nagrade Nikole Majdaka mlađeg, uključujući nedavne za film “Rabbitland” sa Anom Nedeljković.

Direktor jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović pročitao je poruku Borislava Šajtinca koji je sa Majdakom radio film “Izvor života”, jedno od njegovih najznačajnijih ostvarenja.

Zahvaljujući Majdaku za “neosporan i trajni doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji”, Šajtinac je naveo da je animirani film “izgubio svog solistu”.

Majdak će biti sahranjen 11. maja na Novom groblju u Beogradu - kremacija je u 14.15 sati.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.