• Search form

03.06.2013 | 17:30

Srpska apstrakcija u Parizu

Srpska apstrakcija u Parizu

Grupa umetnika iz Srbije koji se bave slikarstvom, vajarstvom, grafikom i fotografijom, pozvana je da učestvuje na 67. Salonu “Nove realnosti” (Réalités Nouvelles) u Parizu od 22. do 29. septembra.

Mira Brtka, Marko Vukša, Ana Knežević, Saša Pančić, Branka Kuzmanović i Miodrag Mlađović, predstavljaće Srbiju kao trećeg počasnog gosta na
67. Salonu “Nove realnosti”, pored Kine i SAD.

Od državnih institucija - Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ambasade Srbije u Parizu, očekuje se da reaguju adekvatno na poziv iz Pariza i pomognu učešće Srbije na 67. Salonu.

        Ana Knežević, The Love Synapse

Poziv je usledio posle izložbe “Nova srpska apstrakcija” u Galeriji RTS-a u Beogradu, na kojoj su, u izboru Milije Belića, predstavljena 32 savremena umetnika apstraktne orijentacije.

Salon “Nove realnosti”, pokrenut posle Drugog svetskog rata u Parizu, gostovao je tokom maja u Beogradu, u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu.

         Saša Pančić, Horizont, diptih, akrilik, 50x130cm, 2011.

Na izložbi, čiji su kustosi bili Olivije di Picio (Olivier Di Pizio), predsednik komiteta Nove realnosti, i umetnik Milija Belić, predstavljena su 64 odabrana umetnika.

Izložba je bila otvorena od 8. do 25. maja, a organizovana je u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

Salon “Realites nouvelles” jedan je od najznačajnijih pariskih salona internacionalnog karaktera.

Osnovan je 1946. godine i od početka je bio specijalizovan za apstraktnu umetnost (geometrijska apstrakcija, konstruktivizam, apstraktni ekspresionizam, enformel, gestualna umetnost, lirska apstrakcija).

Zamišljen je tako da nastavi tradiciju i promoviše ideje umetnika kao što su Delaunay, Van Doesburg, Eggeling, Lissitzky, Kandinsky, Malevitch, Mondrian…

Nastavljajući angažman dve prethodne grupe, Cercle et Carre iz 1930. i Abstraction-Creation, koja je delovala između 1931. i 1936. godine, grupa Realites Nouvelles se posle rata konstituisala u asocijaciju koja se, sve do danas, manifestuje jednom godišnje u vidu salona, okupljajući oko 400 umetnika iz celog sveta u domenu crteža, grafike, slikarstva, vajarstva i fotografije.

Od druge polovine 50-ih godina na tom salonu počeli su da izlažu i umetnici iz Srbije: Petar Omčikus, Bata Mihailović, zatim Kosa Bokšan, Ljubinka Jovanović, Radivoje Knežević Knez, Momčilo Milovanović, Milija Belić…

Salon “Réalités Nouvelles” potvrđuje i danas permanentnu aktuelnost apstraktne umetnosti kao najkarakterističnije i najoriginalnije komponente umetnosti 20. veka, ali i početka 21. veka.

Među umetnicima na tom pariskom salonu bili su i Agam, Albers, Alechinsky, Atlan, Bill, Debré, Francis, Gleizes, Hartung, Herbin, Lindström, Mathieu, Mitchell, Morellet, Poliakoff, Messagier, Nemours, Nicholson, Schwitters, Da Silva, Soulages, Tapies, Di Teana, Tinguely, Vasarely, Vialla, Wols…

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav