• Search form

13.12.2014 | 11:51

Osvežiti svakodnevnicu teatrom

Osvežiti svakodnevnicu teatrom

Teatar Le Studio ponovo gostuje 17. decembra u Kulturnom centru Čukarica, što je za sada prilično redak primer saradnje institucija kulture i nezavisnog sektora zarad obogaćivanja kulturne ponude i vraćanja kulture u svakodnevicu ljudi.

Le Studio će predstavom “Raspareni par” nasmejati publiku kada u njoj prepozna i sebe, i svoje prijatelje, svoje šale, navike i odnose, ali je i naterati da se zamisli i počne da ceni vrednosti koje čine svakodnevnicu, i pored turobne realnosti.

Predstava je na repertoaru novog programa Scena Plus KC Čukarica, ciji je cilj upravo razvijanje saradnje institucija i mladih pozorišnih profesionalaca zarad proširivanja dometa kulturne ponude i vraćanja kulture u svakodnevicu ljudi, pre svega onih koji žive van centra Beograda.

Saradnja nezavisnog sektora i institucija kulture u Srbiji, kako napominje Le Studio, na začetku je i prilično je retka – delom i zbog toga što je zbog specifičnog načina funkcionisanja i jednih i drugih potrebno vreme i trud da se usaglase oko istih ciljeva i krenu u njihovu zajedničku realizaciju. Saradnja sa KC Čukarica, prema navodima tog nezavisnog pozorišta, ima velikih prednosti i daje nadu za kvalitetnije i dostupnije kulturne sadržaje u budućnosti, što dokazuju primeri iz drugih, kulturno stabilnijih zemalja, u kojima je taj vid saradnje već dugo uobičajen.

Institucije u Srbiji imaju tradiciju, organizacione i prostorne kapacitete koji dopuštaju veću dostupnost sadržaja i vidljivost. Nezavisni sektor je nastao i postoji iz potrebe ljudi da stvaraju na način koji smatraju ispravnim bez programskih ograničenja i u koji ulažu veliku energiju i pored neizvesnog ishoda, što pokazuje volju da utiču na srpsku realnost i menjaju kulturnu mapu beskompromisno, ali opet, sa skromnim dometom.

Čukarička Scena Plus otvorena je nedavno sa idejom da bude ozvaničeni projekat koji promoviše tu vrstu saradnje i predstavlja jedan od njenih retkih primera.

Predstava kojom je započeta saradnja je “Raspareni par”, nastala u produkciji Kroz prozor Fabrike, u režiji francuskog reditelja Žan-Batista Demarinjija, koji već osam godina živi u Beogradu radeći sa mladim pozorišnim profesionalcima iz Srbije na uspostavljanju specifičnog, a za Francusku uobičajenog modela teatra.

Predstava “Raspareni par” - komedija za "sve razvedene, švorc i aljkave", govori o međuljudskim odnosima nekoliko prijatelja u Beogradu, zasnovanim na ljubavi, poštovanju i razumevanju. U njoj će se prepoznati svi oni koji opstaju ovde gradeći sopstvene svetove i mini sisteme vrednosti koje imaju sa kim da podele.

“Humor i problemi su nam svima zajednički, oni su životni, i iako se predstava ne bavi eksplicitno društvenim temama, ona nam pruža materijal da se zamislimo i počnemo da cenimo vrednosti koje čine, i pored turobne realnosti, našu svakodnevicu”, naveo je Le Studio o svojoj predstavi, koja je premijerno izvedena u aprilu ove godine.

Publika će se u toj predstavi upoznati sa najboljim prijateljima Srećkom i Rašom, njihovim običnim životima, ali i neminovnom različitošću i nemogućnošću da promene jedan drugog.

Čitav zaplet nastaje pri njihovom dogovoru da žive zajedno usled čega, kao razvedeni samci, postaju par kakav sigurno nisu želeli da budu. Njihova različita priroda i način života dovode ih do sukoba u kojima postaju jednaki bračnim partnerima, što dovodi do vrhunca komike.

Teatar Le Studio - pozorište Kroz prozor Fabrike, nastao je u februaru 2013. godine kao intimno, uslovno rečeno, alternativno pozorište, koje insistira na snažnom umetničkom izrazu i koje se bavi temama koje prepoznaje kao važne u društvu.

Teatar Le Studio prima svega 50-ak ljudi, koje očekuje domaćinska atmosfera, koja se nakon predstave zaokružuje druženjem sa umetničkim timom pozorišta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav