• Search form

09.11.2015 | 20:12

Legitimitet čina kopiranja

Legitimitet čina kopiranja

Galerija “Rima” u Kragujevcu predstavlja od 10. novembra izložbu  Radomira Damnjanovića Damnjana na kojoj će izložiti radove iz ciklusa “Un falso Manzoni”, nastale u čast Pjera Manconija, jednog od najintrigantnijih italijanskih konceptualnih umetnika.

Kroz od ranije poznatu praksu “umetnosti prisvajanja”, Damnjan stvara svojevrsne replike Manconijevih radova, kojima kroz autentične intervencije oživljava njegove umetničke ideje u savremenom trenutku.

Manconi je konceptualnim radovima iznosio sopstveno ubeđenje da umetnik i njegovo postojanje moraju do krajnjih granica da budu poistovećeni sa njegovim umetničkim delom, odnosno delovanjem.

Centralni eksponati na izložbi u Galeriji “Rima” biće radovi koji referišu na “jestive skulpture” prikazane na Manconijevoj milanskoj izložbi 1960. godine - kuvana jaja sa otiskom umetnikovog prsta koje je publika bila pozvana da pojede i na taj način najdirektnije iskusi - konzumira jedan umetnički rad. Pečatirajući drvene replike tih “skulptura” - pečatom koji potvrđuje da je u pitanju kopija “Un falso Manzoni”, koju je izradio Damnjan, umetnik daje legitimitet činu kopiranja (nikako falsifikovanja) kao sastavnom elementu umetničkog delovanja.

Odajući tako priznanje jednom od začetnika konceptualnih praksi u Evropi - Manconiju, Damnjan razmatra problematiku odnosa kopije - originala, pitanje kontinuiteta u razvoju umetnosti, kao i brojna druga pitanja karakterišu značenje savremenog umetničkog čina, saopštila je Galerija “Rima”.

Na otvaranju izložbe u Galeriji “Rima”, kojoj je to poslednja izložba u ovoj godini, o Damnjanovim radovima govoriće istoričar umetnosti Ješa Denegri, koji je i autor predgovora u izložbenom katalogu.

Damnjan je izlagao u Galeriji “Rima” i 2013. godine.

Krajem 50-ih i tokom 60-ih godina 20. veka Damnjan je stekao istorijski važno mesto na domaćoj likovnoj sceni najpre ciklusima “Peščanih obala” i “Potonulih gradova”, a zatim i minimalističkim slikarstvom. Početkom 70-ih se preselio u Italiju, gde je svoju umetnost razvijao u kontekstu savremenih umetničkih medija (fotografija, video, film, performans) i u duhu konceptualne umetnosti. Tokom 80-ih godina reinterpretira tradicionalne slikarske teme, poput autoportreta, te uvodi disciplinu "telesnog slikarstva" da bi najzad počeo da primenjuje slikarstvo potpuno ujednačenih slikanih površina.

Izložba “Un falso Manzoni” biće otvorena u Galeriji "Rima" do 25. novembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav