• Search form

08.01.2018 | 21:05

Američka utopija Dejvida Birna

Američka utopija Dejvida Birna

Dejvid Birn (David Byrne) najavio je za početak marta novi samostalni album “American Utopia” – prvi posle 14 godina, a najavljuje ga singl “Everybody's Coming to My House”, koji je napisao sa Brajanom Inom.

Birn je izjavio da pesme sa albuma “American Utopia” ne opisuju imaginarno ili moguće mesto, već su pre pokušaj da opišu svet u kojem sada živimo.

“Pretpostavljam da mnogi od nas nisuz adovoljni svetom – svetom koji smo stvorili za nas. Gledamo okolo i pitamo se – mora li da bude ovako? Postoji li drugi način? Ovo su pesme o tom osvrtanju i pitanju”, naveo je Birn, bivši frontmen grupe Talking Heads, koji je za proleće i leto najavio i niz koncerata povodom novog albuma, uključujući nastup na INmusic festivalu u Zagrebu 25. juna.

Snimljen delom u Birnovom kućnom studiju u Njujorku, “American Utopia” će izaći 9. marta u izdanju Nonesuć Records, a prvi je Birnov album nakon “Grown Backwards” iz 2004. godine. Birn je od tada objavio album nastao u saradnji sa Brajanom Inom, Sent Vinsentom i Fetboj Slimom.

“Pesme su iskrene – naslov nije ironičan. Ne odnosi se na specifičnu utopiju, već na naše frustracije, aspiracije, strahove i nade u vezi sa tim šta bi moglo da bude moguće, šta je još moguće…”, izjavio je Birn, koji je novi album najavio 8. januara na predavanju u Novoj školi u Njujorku, posvećenom tekućem projektu “Reasons To Be Cheerful”.

Birn će turneju povodom novog albuma započeti u SAD, a sredinom marta nastupiće i na festivalu Lollapalooza u Čileu, Argentini i Brazilu, sredinom aprila na Coachelli, te na još niz festivala, uključujući INmusic, Rosklide, Umbria džez…

Osim singla "Everybody’s Coming To My House", novi Birnov album sadrži još deset pesama – naslovnu "American Utopia", te "I Dance Like This", "Gasoline And Dirty Sheets", "Every Day Is A Miracle", "Dog’s Mind", "This Is That", "It’s Not Dark Up Here", "Bullet", "Doing The Right Thing" i "Here".

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.