• Search form

10.05.2017 | 23:23

Beldocs traži zaštitu Levija

Beldocs traži zaštitu Levija

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs zatražili su 10. maja od gradskih vlasti Beograda i države Srbije da zaštite goste tog festivala i omoguće slobodu govora, povodom napada na francuskog filozofa, pisca i reditelja Bernara Anri Levija u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Levi je rekao nakon tog incidenta da je spreman da učestvuje na festivalskoj tribini 11. maja u podne u Dvorani Kulturnog centra ukoliko mu se omogući bezbedno učešće, saopštio je Beldocs.

“Beldocs festival zahteva od nadležnih da se počinioci incidenta identifikuju i odgovarajuće kazne. Takođe, festival osuđuje svaku vrstu nasilja, sprečavanja slobodnog govora i javne reči”, poručili su organizatori.

Levi je napadnut tokom razgovora sa srpskim rediteljem Goranom Markovićem, sa kojim je ranije sarađivao na filmu “Srbija godine nulte”.

Najpre je gađan tortom u glavu, a potom i verbalno napadnut od nekoliko mlađih osoba, uz povike: "Napolje iz Beograda, podržavao si bombardovanje Srbije". Jedan od mladića se, kako u preneli mediji, popeo na binu sa transparentom sa natpisom da Levi zagovara imperijalizam i podržava ubice.

Dok su se organizatori snašli da reaguju, deo publike je pokušao da smiri situaciju, a policija i obezbeđenje festivala došli su nešto kasnije.

Jednom mladiću koji mu je prišao Levi je i sam pokušao fizički da uzvrati, nakon čega je izašao iz sale. Kasnije se vratio i kratko se obratio publici.

Levi je poznat po kontroverzama koje su njegovi politički stavovi izazvali u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Izjave o ratu u Jugoslaviji i potonjem NATO bombardovanju donekle je već objašnjavao, a uoči gostovanja na Beldocsu negirao je da je bio zagovornik NATO bombardovanja 1999.

“Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati. Rekao sam da bombardovanje Sarajeva treba da prestane, a 1999. da Kosovo treba da bude nezavisno”, rekao je Levi gostujući na TV B92. 

Levi je negirao tvrdnje da je "filozof rata", dodajući da se ljudi unazade u ratu, ali da postoje trenuci kad čovek mora da ratuje protiv rata, kao što je to De Gol činio tokom Drugog svetskog rata.

Levi na Beldocsu predstavlja filmove “Pešmerga” i “Bitka za Mosul, u okviru nove programske celine Kreacija vs destrukcija.

Oba filma su uvid u najnoviju opsesiju Levija, a tiču se neprekidnih sukoba Kurda sa Isisom. Pešmerga – što na farsiju (persijskom) znači “oni koji se susreću sa smrću” – ime je kurdskih vojnika, sa kojima je Levi živeo svakodnevno, delio njihove živote, žudnje, borbe i tako ostvario vrlo osobene i retko viđene snimke.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.