• Search form

29.10.2018 | 18:44

Budućnost u digitalnom svetu

Budućnost u digitalnom svetu

Međunarodna platforma DLD (Digital, Life, Design), koja kroz konferencije i druge javne skupove istražuje način na koji digitalno doba menja život ljudi, društvo i biznis, prvi put je gostovala 29. oktobra u Beogradu u formi salona, a taj stručni skup, na kojem je jedna od zvezda bio uticajni kustos Hans Ulrih Obrist (Ulrich), otvorila je svečano u Narodnom muzeju premijerka Ana Brnabić, ponovivši opredeljnost Srbije za razvoj digitalnih i kreativnih industrija, ali i kulture, obrazovanja i nauke.

Ocenjujući da Srbija “ima talenat da promeni svet”, Ana Brnabić je zahvalila direktorki DLD Stefi Černi (Steffi Czerny) na izboru Beograda kao domaćina tog skupa, ističući da je reč o platformi koja, prema oceni Ekonomista, organizuje jednu od dve najvažnije konferencije inovativnosti u Evropi.

“To nam zaista mnogo znači i ne mogu da vam zahvalim dovoljno na vašem interesovanju za našu zemlju, kompanije, istraživačke institucije, civilno društvo i saradnju sa vladom”, rekla je Ana Brnabić, na čiji se poziv DLD salon i održava u Beogradu, kao deo platforme Srbija stvara (Serbia creates), koja ima za cilj da predstavi Srbiju kao globalno prepoznatljivu zemlju inovacija i kreativnih stvaralaca.

“Lično sam zainteresovana za podršku ovakvim događajima baziranim na znanju, jer nam obezbeđuju mogućnost da delimo informacije i razvijamo odnose”, rekla je Ana Brnabić i za maj 2019. godine najavila još jednu veliku konferenciju posvećenu inovativnosti “World Minds”.

“Kreativnost, inovativnost, inventivnost i genijalnost ključni su za naš razvoj, a na konferencijama kao što je DLD promovišemo srpski talenat i inovacije u zemlji i svetu. Digitalne i kreativne industrije omogućavaju nam da zaobiđemo nasleđene probleme, zastarele infrastrukture i politike i da se globalno takmičimo na svetskom nivou”, naglasila je Brnabić.

Učesnicima DLD salona, koji su tokom dana prisustvovali predavanjima i razgovorima o različitim temama u oblastima virtuelne realnosti, digitalne edukacije, umetnosti, dizajna i gejminga, premijerka je predočila listu od deset najvažnijih rezulotata u proteklih 15 meseci u vezi sa reformom obrazovanja, odnosno uključivanja IT programiranja u osnovnoškolsku nastavu i uvođenja interneta u osnovne škole, te investicijama u startap firme i drugu inovacionu infrastruktutu, predstojećim otvaranjem naučno-tehnološkog parka u Nišu, usvajanjem zakona o e-vladi i e-biznisu…

“Pokazala bih ovih deset tačaka nemačkoj vladi, imala bi mnogo toga da nauči od vas”, rekla je nakon govora premijerke Stefi Černi, koja je osnovala DLD platformu kao deo nemačke izdavačke kuće Hubert Burda Media.

“U Srbiji osećam onaj pionirski duh iz perioda začetka razvoja interneta u Silikonskoj dolini i Tel Avivu. Usmerenost, strast, odlučnost, posvećenost, pozitivan duh i želja preduzetnika, ali i naučnika i predstavnika Vlade da zajedničkim naporima iskoriste jedinstvenu priliku i prednosti digitalizacije, uverili su me da Srbija neće biti slepa tačka na globalnoj digitalnoj mapi sveta, već naprotiv, izvorište njegovog razvoja”, istakla je Stefi Černi.

Iako je premijerka rekla da se iz stručnih krugova čuju povremeno i kritike i istakla da su dobrodošle, Vladu Srbije pohvalio je ovom prilikom i osnivač Nordeusa Branko Milutinović, koji je i na čelu inicijative Digitalna Srbija.

Prema njegovim rečima, kada je pre sedam godina prisustvovao prvi put DLD konferenciji u Minhenu, nije mogao ni da zamisli da će Beograd biti domaćin jednog takvog skupa, koji će otvoriti premijerka, da će u Beogradu, Novom Sadu i Nišu već postojati na stotine kompanija koje se bave programiranjem i drugim poslovima u oblasti digitalnih tehnologija…

Milutinović je takođe zahvalio predstavnicima DLD na prvom dolasku u Srbiju, kojoj je, kako je istakao, potrebno da bude otkrivena i da . “Muka mi je više da slušam reakcije na to da dolazim iz Srbije u stilu: ‘Stvaarno?’”

Među učesnicima DLD salona su bili i Lazar Džamić sa Fakulteta za medije i komunikacije i digitalni ekspert sa internacionalnim iskustvom iz Gugla, Marija Mitrović Dankulov sa Instituta za fiziku, profesorke Sofija Stefanović i Vesna Crnojević-Bengin, jedan od osnivača BioSense instituta, generalni direktor kompanije Donesi.com Srđan Stanković, nezavisna kustoskinja Maja Ćirić i muzička umetnica i aktivistkinja Emilija Jovanović, koje su učestvovale u razgovoru o digitalnom svetu i umetnosti…

Jedna od zvezda DLD salona bio je umetnički direktor Galerije Serpentajn u Londonu Hans Ulrih Obrist, koji je održao predavanje o novim eksperimentima u oblasti umetnosti i tehnologije, pominjući u tom kontekstu prezentaciju opusa arhitekte Zahe Hadid, realizovanu u saradnji sa kompanijom Gugl, ili umetnički projekat mešanja realnosti, koji je realizovao Kristo.

Navodeći i primere korišćenja društvenih mreža, posebno Instagrama – na kojem je i sam vrlo aktivan, Obrist je ocenio da se beogradska umetnička scena dosta promenila u proteklih deset godina – koliko je prošlo od kada je poslednji put bio u Beogradu. Istakao je da se pojavila nova generacija umetnika, a posebno se pohvalio šalom sa natpisom “I Could Change Myself” koji je dobio od Saše Tkačenka.

Od internacionalnih stručnjaka i inovatora gosti DLD salona bili su i Sascha Knopp (AVA), ekspert za digitalno trziste Katja Speck, Aliz Tepfenhart (Burda Digital GmbH), Isabell Welpe (TU Munchen), Ruthi Koren (OSCAR 4b.com), Christopher Schlafer, Wybo Wijnbergen (WeWork)…

DLD platforma pokrenuta je 2005. godine u Minhenu, a među dosadašnjim učesnicima bili su i osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg, Erik Šmit iz Gugla, književnici Dipak Čopra i Paolo Koeljo, arhitekta Zaha Hadid, umetnica Joko Ono, pop zvezda Lejdi Gaga

Učesnici DLD salona imali su priliku i da obiđu Narodni muzej, koji je otvoren krajem juna posle 15-godišnje pauze zbog rekonstrukcije.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom