• Search form

26.02.2017 | 14:30

Dobitnici nagrade Anđelka Milić za 2017.

Dobitnici nagrade Anđelka Milić za 2017.

Nagrada “Anđelka Milić” za feminističko stvaralaštvo u oblasti nauke i kulture, kao i za podršku tom stvaralaštvu i  primenu feminističkih ideja u  različitim oblastima društvenog života, dodeljena je za 2017. godinu dr Lilijani Čičkarić, dr Stanislavi Barać, prof. dr Fuadi Stanković, dr Slobodanki Peković, dr Zorici Mršević, Aleksandri Vladisavljević i Sanji Nikolin, kao i Dah teatru i projektu “Femix” iz Beograda.

Žiri u sastavu: prof. dr Biljana Dojčinović (Filološki fakultet, Beograd), dr Marina Hjuson, naučna savetnica (Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, Beograd) i prof. dr Dragica Vujadinović (Pravni fakultet, Beograd), jednoglasno je odlučio o dobitnicima za 2017. godinu, saopštila je Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (SEFEM) Srpskog sociološkog društva, koja je ustanovila to priznanje 2016. godine.

Za najbolji naučni rad domaće autorke ili autora u oblasti društvenih i humanističkih nauka, koji je objavljen u prethodnoj kalendarskoj godini i predstavlja značajan naučni doprinos rodnim studijama (teoriji i istraživanjima) u Srbiji, nagrada je dodeljena dr Lilijani Čičkarić sa Instituta društvenih nauka u Beogradu i dr Stanislavi Barać sa Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) nagrada je dodeljena prof. dr Fuadi Stanković, bivšoj rektorki  Univerziteta u Novom Sadu, i dr Slobodanki Peković sa Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Za uvođenje i/ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama, na osnovu saznajnih uvida ostvarenih putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta, nagrada “Anđelka Milić” dodeljena je dr Zorici Mršević sa Instituta društvenih nauka u Beogradu i timu koji čine Aleksandra Vladisavljević i Sanja Nikolin.

Za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta, koji na originalan i komunikativan način prenosi poruku o vrednosti i značaju rodne ravnopravnosti, nagrada je dodeljena Dah teatru iz Beograda i projektu “Femix” iz Beograda.

Nagrada “Anđelka Milić” ustanovljena je 2016. godine radi osnaživanja feminističke proizvodnje kontekstualizovanog znanja, pre svega putem originalnih i relevantnih istraživanja, kao i njihove kreativne upotrebe i primene u svim oblastima društvenog života u Srbiji.

Namera osnivača je, s jedne strane - prepoznavanje vrednosti tog znanja i feministički orijentisanih kreativnih poduhvata, te širenje poruke o važnosti rodne jednakosti, nediskriminacije, nenasilja, i prevazilaženja mizoginije i rodnih stereotipa, a s druge strane - jačanje modernizacijskih i transformativnih procesa u srpskom društvu.

SEFEM nagradom “Anđelka Milić” želi da prepozna i označi vrednosti koje su u društvenom i intelektualnom životu Srbije ne samo skrajnute, već  i obesmišljene, izvrnute ruglu i opasno ugrožene. Istovremeno, SEFEM tom nagradom želi i da podrži kontinuitet i istorijsko pamćenje, koji su neophodan element jačanja rodne ravnopravnosti, kao i transformacije hijerarhija zasnovanih na patrijarhalnim privilegijama i prevaziđenim rodnim konstruktima.

Nagrada je nazvana imenom Anđelke Milić u znak sećanja na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Anđelke Milić (1942-2014), koja je bila i prva predsednica SEFEM-a.

Nagradu su 2016. godine dobili prof. dr Biljana Dojčinović, naučnom časopisu Temida i Zavodu za ravnopravnost polova iz Novog Sada, direktorki Instituta za strategijska istraživanja pri Ministarstvu odbrane dr Jovanki Šaranović, te Mileni Bogavac i Vojkanu Arsiću za predstavu “Crvena – samoubistvo nacije” u produkciji Bitef teatra (2015).

Nagrada “Anđelka Milić” za 2017. godinu biće svečano uručena dobitnicima 28. februara u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Beogradu (sala 108 na prvom spratu).

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.