• Search form

28.05.2018 | 16:23

Izborna Skupština ULUPUDS-a, dodeljene godišnje nagrade

Izborna Skupština ULUPUDS-a, dodeljene godišnje nagrade

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) izabralo je na Skupštini, održanoj 26. maja u Beogradu, nov sastav organa i tela, potvrdilo prijem novih članova i dodelilo godišnje nagrade za 2015. i 2016. godinu.

Na Skupštini ULUPUDS-a, kojom je predsedavao predsednik Upravnog odbora arhitekta mr Bojan Kovačević, usvojene su i izmene Pravilnika o prijemu u članstvo tog udruženja, kao i izveštaji o radu u proteklom periodu.

Izvršena je verifikacija novih članova ULUPUDS-a primlјenih 2016, 2017. i 2018. godine, te izabrani novi članovi organa i tela.

U Upravni odbor izabrani su: Pavle Vasev (Arhitektonska sekcija), Lidija Jovanović (Sekcija za tekstil i savremeno odevanje), Čedomila Marinković (Sekcija teorije, kritike i istorije primenjene umetnosti), Ivana Čolić (Sekcija scenografije i kostimografije), Dragan Pavlović (Sekcija umetničke fotografije), Nadežda Đukanović Pantelić (Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla), Nebojša Savović Nes (Vajarska sekcija), Tatjana Koraksić (Slikarsko-grafička sekcija) i Predrag Končar (Dizajn sekcija).

U Umetnički savet izabrani su: Slobodan Maldini, Snežana Pešić Rančić, Dušan Jovanović, Sonja Žugić, Ana Stipsić, Mihailo Stošović, Ana Mihailović, Petar Vujošević i Danijela Paracki.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Aleksandra Mitrović, Snežana Skoko, Aleksandar Despotović, Aleksandar Bobić i Svetlana Blagojević Jovičić, a Suda časti: Marina Medenica, Rajko Karišić, Igor Miličević, Višnja Tintor i Valentina Milošević.

Nagrade za životno delo dobili su scenografkinja Gorana Sudžum, umetnički fotografi Mario Bralić i Dragiša Radulović, istoričarka umetnosti Mirjana Bajić, keramičarka Sofija Bunardžić i arhitekte Milenija Marušić i Darko Marušić, Zoran Lazović i Pavle Vasev.

Velika nagrada Srbije za primenjenu umetnost i dizajn za 2015. godinu dodeljena je kostimografkinji Jeleni Stokući za predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Hotel Evropa”, “Palilulski roman” i “Poziv na pogubljenje”, dok je isto priznanje za 2016. godinu dobila kostimografkinja Tatjana Radišić za predstavu Srpskog narodnog pozorišta “Na Drini Ćuprija”.

Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2015. godini dobili su: Milica Bajić Đurov, Ida Ignjatović, Saša Preradović, Aleksandar Kelić, Milica Mrvić, Sonja Jankov, Dejan Đorić, Jelena Matić, Sanja Sremac, Dragana Stevanović i Oliver Stanković (Studio S), Dragana Bojić, Dragana Nikolajević i Marija Tišma, a za stvaralaštvo u 2016. godini: Snežana Čomor Ćurčić, Nevena Mijušković, Ivana Čolić, Vukica Mikača, Milan Živković, Irena Šentevska, Čedomila Marinković, SEEcult.org - Mirolјub Marjanović i Vesna Milosavlјević, te Marina Kušić Milovanović, Jelena Zafirović, Pavle Vasev, Maja Gecić, Zvonko Marković i Evica Milovanov-Penezić.

ULUPUDS je u protekle tri godine primio 167 novih članova (58 u 2016. od prijavljena 94 kandidata, 55 u 2017. od prijavljena 74 kandidata, te 54 u 2018. godini od prijavljena 72 kandidata).

Od oktobra 2015. do maja 2018. godini status samostalnog umetnika dobilo je petoro umetnika, a bilo je devet kandidata. Za status istaknutog umetnika konkurisala su četiri kandidata, od kojih su tri dobila taj status, a jedan predmet je u toku.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.