• Search form

18.07.2017 | 15:42

Jačanje saradnje filmskih autora iz Srbije i Francuske

Jačanje saradnje filmskih autora iz Srbije i Francuske

Francusko udruženje ACID za promociju i distribuciju nezavisnog filma gostuje na 24. Festivalu evropskog filma Palić (FEF) u okviru programa Mladi duh Evrope, a ta prilika biće iskorišćena za nastavak unapređenja saradnje autora iz Srbije i Francuske, posebno mladih.

An Loren Viguru (Anne Lorraine Vigoroux) iz Francuskog instituta u Beogradu, ataše za kulturu, zahvalila je na “mogućnosti predstavljanja nove generacije filmskih stvaralaca i njihovog novog pogleda na svet”.

Ona je podsetila da je po dolasku u Srbiju pozvala ACID da poseti Festival autorskog filma u novembru 2015. godine radi razmene ideja o mogućnostima razvoja saradnje, posebno među mladim autorima.

“I Srbija i Francuska su zemlje koje su vrlo posvećene filmu, kako igranom, tako i dokumentarnom. Verujemo da je potrebno da ponovo povežemo
naše autore, ali i producente. Zato pokušavamo da napravimo neku vrstu strategije za razvoj tih odnosa”, rekla je An Loren 18. jula na konferenciji za novinare na Paliću.

Kao deo te strategije, na FAF-u je u jesen 2016. održan Susret francuskih i srpskih sineasta (u Jugoslovenskoj kinoteci), kao i distributera, festivalskih programatora, selektora...

“Randevu je bio vrlo uspešan i odlučili smo da nastavimo u tom pravcu”, izjavila je An Loren Viguru.

Prema njenim rečima, logično je da je u tom cilju pozvana ACID kao najbolja organizacija u Francuskoj za razvoj te vrste saradnje.

“To je zato što ACID-om upravljaju i vode ga sami filmski stvaraoci”, istakla je An Loren Viguru.

Predstavnik ACID-a Amori Ože (Amaury Auge) objasnio je da ta asocijacija, osnovana pre 25 godina, dosta radi na distribuciji kao poslednjoj karici u lancu proizvodnje jednog filma.

“Mi pomažemo mladim i inovativnim autorima da njihov rad postane vidljiv. Takođe, u jednoj mreži solidarnosti pomažemo stvaraocima iz drugih zemalja, da budu predstavljeni široj javnosti”, istakao je Ože.

ACID ima stalnu programsku sekciju na Filmskom festivalu u Kanu, u okviru koje su ove godine prikazana dva srpska igrana filma – “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića i “VlažnostNikole Ljuce, kao i nekoliko kratkometražnih filmova.

Ože je rekao da se ACID finansira uglavnom iz sredstava Francuskog filmskog centra, kao i od javnih grantova, a ne od privatnih institucija.

Selektor FEF-a Petar Mitrić zahvalio je An Loren Viguru i ocenio da je od njenog dolaska u Beograd počela odlična saradnja francuskih i srpskih filmskih poslenika.

“Sa strane Palića prirodan sled bio je da se u to uključi naš program Mladi duh Evrope, koji se, kao i ACID, fokusira na nove autorie i nezavisni film”, rekao je Mitrić.

Mladi duh Evrope prikazuje dva ostvarenja iz selekcije koju je ACID ove godine predstavio u Kanu – “Pre kraja leta” rediteljke Marjam Gormagtig o tri iranska studenta koji putuju kroz Francusku do obale mora i “Zvezdano nebo iznad mene”, prvi dugometražni igrani film Ilana Klipera, koji je na Paliću 2014. učestvovao kratkometražnim filmom “Džuboks”.

Program Mladi duh Evrope posvećen je hrabrim i inventivnim autorima jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost, a ove godine obuhvata 18 filmova.

Palićki festival prikazuje do 21. jula oko 80 filmova u 11 celina, uprkos smanjenoj podršci nadležnih.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću