• Search form

08.08.2017 | 11:16

Male priče Dejvida Linča u KCB-u

Male priče Dejvida Linča u KCB-u

Kulturni centar Beograda najavio je za septembar ekskluzivnu izložbu “Male priče” (Small Stories) kultnog američkog reditelja Dejvida Linča (David Lynch) koji je ponovo u žiži svetske javnosti zahvaljujući nastavku serijala “Tvin Piks” (Twin Peaks Season 3).

Izložbu “Male priče”, koja će biti otvorena 1. septembra, čini 56 crno-belih fotografija velikog formata koje manifestuju sve odlike Linčovih filmova - čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija. Tom izložbom želi se pružiti uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo sa kojim srpska javnost nije imala priliku da se upozna, za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Male priče”, koje su producirali Galerija Item iz Pariza i Evropska kuća fotografije - u kojoj je izložba premijerno prikazana 2014. godine, ekskluzivno će, na osnovu želje samog Linča, biti prikazana u sva tri galerijska prostora KCB-a, i nigde drugde u okruženju.

Izložbu će pratiti brojni programi: predavanja, tematska vođenja stručnjaka/stvaralaca iz različitih oblasti, eduaktivno-kretaivne radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju, kao i filmski program.

Životu i delu Linča posvećen je i dokumentarni film “Dejvid Linč: Umetnički život”, premijerno prikazan na 73. Filmskom festivalu u Veneciji (reditelji: Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm and Rick Barnes).

KCB je odlučio da u godini svog jubileja - 60 godina postojanja, kao jedan od ključnih programa priredi posvetu Linču, kao izuzetnom filmskom i televizijskom, ali i likovnom/vizuelnom stvaraocu, muzičaru i glumcu.

Linč je poznat po jedinstvenom vizuelnom stilu, koji karakteriše nadrealistički pristup, odnosno specifičan aranžman sekvenci, na granici sna i jave, koje se često preklapaju. Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce “zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu”. Muzika u Linčovim filmovima veoma je pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Kada govori o svom stvaralaštvu, Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg “drugog ja”, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.

Uporedo s radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Pennsylvania Academy of Fine Arts u Filadelfiji. Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

Izložba “Male priče” u KCB-u biće otvorena do 30. septembra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.