• Search form

21.07.2017 | 16:17

Nagrade 24. Palića

Nagrade 24. Palića

Najboljim filmom 24. Festivala evropskog filma Palić proglašen je “Park” grčke rediteljke Sofije Egzarhu, dok je za režiju nagrađena Helena Hegeman za “Preterani aksolotl”, a specijalno priznanje dobio je Igor Bezinović za ostvarenje "Kratki izlet".

Zlatni toranj za najbolji film dobio je "Park" Sofije Egzarhu, "za realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada; za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu, i pritom je rad rediteljke-debitantkinje", naveo je u obrazloženju žiri 24. FEF-a, koji se završava 21. jula filmom “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića, koji je van konkurencije.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Heleni Hegeman za film "Preterani aksolotl", "za intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu”. “Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava, i jednu iskrenu rediteljku", istakao je žiri na čelu sa rumunskim rediteljem Kristijem Pujuom.

Hrvatski film “Kratki izletIgora Bezinovića, koji je posle 24. Palića prikazan i na 64. Puli, a očekuje ga i projekcija na 20. Motovunu,  dobio je specijalno priznanje za “pažljivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film".

Žiri 24. FEF-a činili su, uz Pujua, i belgijski reditelj Hust Van der Berg, srpski glumac Nikola Đuričko, danska festivalska selektorka Luiz H. Johansen i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Nagradu žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari, koji je posvećen istočnoevropskom filmu, dobio je hrvatski film "Ne gledaj mi u tanjir", dobitnik i Beogradskog pobednika na 45. Festu, za “složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju”.

“Film Hane Jušić efikasno kombinuje visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku muziku koja stvara neprirodan osećaj klaustrofobije", naveo je u obrazloženju žiri.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu "Poslednja porodica", za “prevazilaženje granica konvencionalnog biografskog filma u službi intrigantnog portreta velikog poljskog slikara Ždjislava Bekšinskog i njegove jedinstvene porodice. Reditelj Jan P. Matušinski pronalazi novi ugao za dobro poznatu priču, pronicljivim pogledom dokumentariste", istakao je žiri, koji su činili činili Marta Balaga (Poljska), Janka Požonji (Mađarska) i Ivan Velisavljević (Srbija).

Nagrade će biti uručene na svečanom zatvaranju 24. FEF-a, koji je prikazao oko 80 filmova u 11 programskih celina, uprkos drastično smanjenoj podršci nadležnih, posebno pokrajinskih vlasti Vojvodine.

Nagrada publike “Gorki list” biće poznata 22. jula.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.