• Search form

14.06.2018 | 18:28

Obnova Hilandara među prioritetima

Obnova Hilandara među prioritetima

Obnova manastira Hilandar predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja Srbije u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, izjavio je ministar Vladan Vukosavljević 14. juna, nakon sednice Komisije za Hilandar održane u tom manastiru na Svetoj Gori.

Vukosavljević je rekao da je Hilandar prioritet zbog značaja koji taj manastir ima za istoriju, crkvu, kulturu i “za čitav srpski narod”, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je u 2018. godini 80 miliona dinara za obnovu Hilandara, a prema sadašnjoj dinamici radova, kako je rekao Vukosavljević, sa realnim optimizmom očekuje se da će kompletna obnova objekata postradalih u velikom požaru biti gotova do kraja 2021. godine – kako je i planirano.

Komisija je ocenila da se radovi na obnovi odvijaju predviđenim tempom i da je do sada obnovljeno 70 odsto objekata izgorelih u požaru, uključujući upravo završene radove na Belom konaku. Članovi Komisije konstatovali su da svi učesnici u procesu obnove Hilandara obavljaju posao na najbolji mogući način, a pozitivno je ocenila zalaganje i rad Zadužbine Hilanadar i nadležnih ustanova zaštite kulturnih dobara: Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodne biblioteke Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin i njihovih stručnjaka, navedeno je u saopštenju.

Na sednici Komisije istaknuto je da sadašnji objekat riznice onemogućava adekvatno čuvanje predmeta i u saradnji sa manastirskom upravom biće razmatreni predlozi za prostor za njeno izmeštanje. Nakon uvida u stanje celukupnog manastirskog kompleksa, Komisija je prihvatila sugestije stručnjaka o potrebi konzervatorskih radova i na objektima koji nisu bili neposredno ugroženi u požaru, kao što je Crkva svetog Vasilija na moru. Po okončanju administrativne procedure, kako je najavljeno, otpočeće i predviđeni radovi na trepezariji manastira.

Sednici su, uz ministra Vukosavljevića, koji je predsednik Komisije za obnovu Hilandara, i njeni članovi: arhitekta Mirko Kovačević, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin Zoran Vapa, zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Trijić, profesor Vladeta Janković, konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vladimir Bulajić, profesor Svetislav Nikolić i direktor Zadužbine Hilandar Milivoje Ranđić.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Autoportret, Vazduh na otoku Sipan
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.