• Search form

24.05.2018 | 17:13

Pištalu nagrada Grigorije Božović

Pištalu nagrada Grigorije Božović

Pisac Vladimir Pištalo dobitnik je nagrade “Grigorije Božović” za 2017. godinu, za roman "Sunce ovog dana, pismo Andriću", u izdanju Agore, koji je imao 45 promocija u zemlji i inostranstvu, a doživeo je i treće izdanje.

Žiri za dodelu književne nagrade “Grigorije Božović” za 2017. godinu, koji je radio u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik), odlučio je da to priznanje, koje dodeljuje Dom kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku, pripadne Pištalu uz obrazloženje da je njegova knjiga, iako je u podnaslovu određena kao “Pismo Andriću”, slojevito i složeno građena, žanrovski otvorena i izgrađena na dvostrukoj osnovi.

“Jedan njen deo podrazumeva celokupno literarno delo našeg velikog pisca: njegove tematske preokupacije i značenjske dosege, dok drugi predstavlja raznorodne autorske stilsko-jezičke i misaone, asocijacije varijacije i uopštavanja u samoizabranim okvirima”, naveo je žiri u obrazloženju, navodeći i da je nagrađeno delo pisano kao “knjiga duboke odanosti”, kao neizbežan i nužan razgovor sa Andrićevim delom i životom. “Sunce ovog dana”, kako je naveo žiri, svojim misaonim uvidima “obuhvata najistaknutije pojedinosti piščevog prepoznatljivog književnog sveta i vizije, ali pronicljivo zahvata i neke dominantne teme savremenosti i prema njima iskazuje jasan, kritički, autorski stav”.

“Neobična a celovita po svom sklopu, izrazita po svom književno- umetničkom prinosu, aktuelnosti i ukupnoj vrednosti, ova knjiga Vladimira Pištala predstavlja izredno ostvarenje. Istinski važan i vredan događaj u našoj književnosti i kulturi”, istakao je žiri.

Među najpoznatija dela Pištala (1960) spadaju knjige poetske proze "Slikovnica", "Manifesti" i "Čajevi Marsa / Noći", zbirke priča "Kraj veka", "Vitraž u sećanju", "Priče iz celog sveta" i romani "Milenijum u Beogradu", "Venecija" i "Tesla, portret među maskama", za koji je dobio NIN-ovu nagradu. Pištalo je i autor dve literarno biografske knjige – "Aleksandride", bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele "Korto Malteze". U izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i "Odabrana dela" tog pisca.

Prevedene knjige: "Manifesti" (francuski); "Milenijum u Beogradu" (francuski, italijanski, nemački, makedonski i bugarski); "Tesla, portret među maskama" (engleski, ruski, francuski, makedonski, češki, poljski, bugarski, slovački, slovenački, mađarski, rumunski, turski…); "Aleksandrida" (slovenački).

Kao prevodilac, Pištalo je dobio nagradu "Miloš Đurić" za prevod poezije Čarlsa Simića.

Pištalo živi u Americi, gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.