• Search form

17.01.2018 | 22:47

Premijera Šostakovičeve Četvrte simfonije u Srbiji

Premijera Šostakovičeve Četvrte simfonije u Srbiji

Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal prvi put u svojoj istoriji izvešće 19. januara u Kolarčevoj zadužbini Šostakovičevu Četvrtu simfoniju, što je ujedno i premijera tog dela u Srbiji.

Od svih Šostakovičevih simfonija, Četvrta zahteva najveći izvođački sastav, pa na binu Kolarca treba da stane 109 muzičara.

Tu borbenu simfoniju Sostakovič je povukao uoči premijere 1936. godine pod pritiskom tadašnjih sovjetskih vlasti, pa je prvi put izvedena tek 25 godina kasnije u Moskvi.

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji nikada nije bila odsvirana, a ni Mandeal u svojoj bogatoj karijeri nije imao priliku da je diriguje.

Šostakovičevoj simfoniji prethodi Koncert Bokerinija, kompozitora i virtuoza na violončelu koji je pomerao granice, a u svoje vreme bio nepravedno zapostavljen.

Kao solista u izvođenju Bokerinijevog dela nastupiće prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, koji je tim povodom izjavio da je za njega velika sreća da se u klasičnoj muzici ostvaruje u više uloga - deo je velike zajednice, najtraženijeg orkestra u regionu, paralelno nastupa kao čelista Gudačkog kvarteta BGF, povremeno predaje.

“Ovaj koncert, kada ću ponovo imati priliku da budem solista sa matičnim orkestrom, nestrplјivo očekujem”, rekao je Latković, prenela je BGF.

Zainteresovani za domaću premijeru zvučne simfonije Šostakoviča mogu kupiti ulaznice za stajanje sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na biletarnici Kolarca.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.