• Search form

03.10.2017 | 10:43

Preminuo Tom Peti

Preminuo Tom Peti

Američki rok muzičar Tom Peti (Petty) preminuo je 2. oktobra od posledica srčanog udara, svega nekoliko dana uoči 67. rođendana i nedugo nakon rasprodatih koncerata u okviru turneje povodom 40 godina postojanja benda Tom Petty and The Heartbreakers.

Najpoznatiji po hitovima “American Girl” i “Free Fallin’”, Peti je preminuo u bolnici, nakon što je doživeo srčani udar i izgubio svest u svom domu u Malibuu. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali bez uspeha, saopštila je njegova porodica.

Petijev dugogodišnji menadžer Toni Dimitriades saopštio je da je “preminuo mirno, okružen porodicom, članovima benda i prijateljima”.

TV mreža CBS javila je još tokom popodneva po kalifornijskom vremenu da je Peti preminuo, ali je TMZ kasnije objavio da se lekari još bore za njegov život, pa su brojni obožavaoci na društvenim mrežama istovremeno izražavali i saušešće, i nadu da će se oporaviti.

Peti je bio najpoznatiji kao pevač benda Tom Petty and The Heartbreakers, odnosno po hitovima kao što su American Girl, Breakdown, Free Fallin', Learning to Fly i Refugee.

Bio je i suosnivač grupe Traveling Wilburys krajem 80-ih, u kojoj su bili i Bob Dilan, Roj Orbison, Džef Lin i Džordž Harison.

Dilan je povodom Petijeve smrti izjavio da je to šokantna, strašna vest.

“Bio je veliki izvođač, pun svetla, prijatelj, i nikada ga neću zaboraviti”, izjavio je Dilan “Los Anđeles tajmsu”.

Počast Petiju odali su i Pol Makartni, Brajan Vilson, Sindi Loper, Brajan Adams i mnogi drugi muzičari i zvezde.

Glumac Kifer Saterlend izjavio je da je Amerika izgubila jednog od svojih muzičkih velikana. Zahvaljujući Petiju na muzici koju je stvorio, Saterlend je naveo i da će za njega živeti zauvek.

Peti je ostvario i uspešnu solo karijeru, koju je započeo 1989. godine albumom “Full Moon Fever” sa jednom od svojih najpopularnijih pesama - Free Fallin', čiji je koautor bio Džef Lin.

Peti je 2002. godine uvršćen u Kuću slavnih rokenrola.

Rođen 20. oktobra 1950. godine na Floridi, imao je teško detinjstvo, živeći u siromaštvu i pored oca alkoholičara. Kako je isticao u intervjuima, živo mu se promenio početkom 60-ih, kada je upoznao Elvisa Prislija. Tada je počeo da se bavi isključivo muzikom.

Svirao je u školskim bendovima, a sa članovima jednog od njih je formirao Tom Petty and the Heartbreakers, čiji je debi album objavljen 1976.

Tokom karijere koja je potrajala četiri decenije, čiji su jubilej obeležili nedavno turnejom, postali su jedan od najpoznatijih koncertnih bendova.

Album “Into The Wild” iz 1991. godine doneo im je prvo mesto na listama singlom “Learning To Fly”. Video za tu pesmu bio je izuzetno popularan na MTV-ju, između ostalog, i zbog pojavljivanja Džonija Depa, Fej Danavej i tada još nepoznatog glumca Meta Leblanka.

Peti je postizao platinasti tiraž i solo hitovima sa albuma “Full Moon Fever” i “Wildflower”.

Povodom nedavne turneje, Peti je izjavio krajem prošle godine da bui lagao ako bi rekao da ne bi mogla da bude poslednja.

“Imam unuku sada i voleo bih da uživam u tome što više. Ne želim da provedem svoj život na putu”, rekao je Peti, koji je sa bendom održao pre svega nedelju dana nekoliko uzastopnih rasprodatih koncerata u Holivud Boulu, na završetku turneje povodom 40 godina postojanja Tom Petty and the Heartbreakers.

*Foto: @tompetty

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.