• Search form

15.11.2017 | 19:53

Produžena izložba o umetničkom nasleđu na Kosovu

Produžena izložba o umetničkom nasleđu na Kosovu

Izložba “Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost” u Galeriji SANU produžena je do 26. novembra zbog velike posećenosti, saopštili su organizatori, navodeći da ju je od otvaranja krajem septembra videlo više od 46.000 posetilaca.

Prema navodima SANU, veliko je i interesovanje za sadržinski i likovno bogat kataloga izložbe na srpskom jeziku, pa je u prodaji njegovo drugo izdanje. Izložbu prati i katalog na engleskom jeziku, koji je takođe u prodaji.

U pripremi su još dve prateće publikacije - zbornik naučnih i stručnih tekstova “Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Istorija, identitet, ugoženost, zaštita”, posvećenih istoriji stvaranja, identitetskog profilisanja, stradanja i zaštite spomenika srpske umetnosti na Kosovu, te publikacija “Crkva Svetog Đorđa u Rečanima. Crteži fresaka i arhitekture”, naučna dokumentacija o hramu iz XIV veka, srušenom do temelјa 1999. godine.

Multimedijalnu izložbu u Galeriji SANU, čiji su autori dopisn član SANU Miodrag Marković i prof. dr Dragan Vojvodić, čine dve višestruko problemski povezane osnovne tematske celine.

Prva celina ima za cilј da uz pomoć odabranih eksponata predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa sa Kosova i Metohije koji je nastajao i razvijao se u rasponu od 12. do 20. veka. Kako je delom nastajao kao odgovor na potrebe države i crkve, naročita pažnja posvećena je pregnućima ktitora i priložnika u stvaranju i identitetskom profilisanju, saopštili su organizatori. Druga celina usmerena je na podizanje svesti o jasnoj identitetskoj određenosti i ugroženosti tog kulturnog nasleđa. Uz pomoć dokumentarnog materijala na izložbi će biti predstavlјeni različiti oblici ugrožavanja i uništavanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Stručna vođenja kroz izložbu organizovana su radnim danima od 13 i 17 sati.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.