• Search form

19.09.2018 | 11:34

Ratka Denemarkova u DOB-u

Ratka Denemarkova u DOB-u

Nagrađivana češka književnica Ratka Denemarkova, gošća Festivala novog stvaralaštva Njena zemlja u Beogradu, predstaviće 19. septembra u Domu omladine romane “Prilog istoriji radosti” i “Novac od Hitlera”, objavljene u prevodu na srpski jezik.

U razgovoru o njenim delima, kako je najavljeno, učestvovaće konzul češke ambasade u Beogradu Petra Feikova, novinarke i književne kritičarke Tamara Krstić i Marija Nenezić, te u ime organizatora urednica izdavačke kuće Štrik Ljubica Pupezin.

Književnica, dramaturškinja, autorka televizijskih scenarija i prevoditeljka, Ratka Denemarkova (1968) jedna je od najprevođenijih savremenih čeških autorki i jedina trostruka dobitnica najprestižnije češke nagrade za književnost “Magnezija litera”.

To priznanje dobila je u tri različite kategorije – za prevod sa nemačkog dela nobelovke Herte Miler, te za prozu i esejistiku.

Dela Ratke Denemarkove prevedena su na više od 20 jezika, što je čini jednom od najprevođenijih savremenih čeških autorki. Dela su joj izvođena i u pozorištu, a prema knjizi US 2 snimljen je i film.

Autorka je romana A já pořád kdo to tluče, Novac za Hitlerea, u izdanju Heliksa (Beograd, 2018), Kobold, te Prilog istoriji radosti, u izdanju kuće Štrik (Beograd, 2017), koja je i organizator novoosnovanog festivala "Njena zemlja".

Denemarkova je samo ove godine dobila jednogodišnju prevodilačku stipendiju u Gracu, bila je rezidentkinja centra John Fowles Center for Creative Writing & Literary Studies u Los Anđelesu, a neposredno pre gostovanja u Beogradu bila je na promotivnoj čitalačkoj turi po Italiji upravo u vezi sa romanom “Prilog istoriji radosti”. Odmah nakon učešća na festivalu “Njena zemlja”, putuje za Španiju na Hay Festival Segovia.

Denemarkova je glavna zvezda prvog izdanja Festivala novog stvaralaštva “Njena zemlja”, koji je posvećen predstavljanju rada značajnih žena iz istorije i savremenog doba, a sloganom “One smo mi” poručuje da nikada ne treba zaboraviti pretkinje zbog kojih sada žene imaju pravo glasa, pravo na obrazovanje, rad i ljubav.

Najavljena je i kao učesnica tribine “Žensko telo kao bojno polje - odnos društva prema nasilju nad ženama”, koja će biti održana 20. septembra u sali Amerikana DOB-a, uz učešće i književne teoretičarke Tatjane Rosić, istoričarke Ivane Pantelić, novinarke Tamare Skrozza i Ljubice Pupezin kao moderatorke.

Festival “Njena zemlja” održava se uz podršku češke ambasade u Beogradu, Doma omladine Beograda i programa “Kreativna Evropa” Evropske unije.

*U prilogu su biografije učesnika festivala, a program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.