• Search form

08.09.2018 | 18:37

Septembar u Jugoslovenskoj kinoteci

Septembar u Jugoslovenskoj kinoteci

Jugoslovenska kinoteka prikazuje tokom septembra retrospektivu glumice Sonje Savić, ciklus Velikani svetskog filma posvetila je reditelju Vinsentu Mineliju, program Gradovi na filmuRimu, a u okviru projekta Vip Kinoteka prikazaće digitalno restaurisanu kopiju “Nacionalne klaseGorana Markovića. Gledaoci će videti i izbor filmova Jelisavete Karađorđević, uz program Nedelje ponosa, filmove zasnovane na delima Trumana Kapotea, te Šok koridor koji predstavlja Žaka Turnera.

Program posvećen Sonji Savić (1961-2008), povodom desetogodišnjice smrti te legendarne glumice, počinje 11. septembra otvaranjem multimedijalne izložbe ''Sonja Savić: devojka iz grada'', u organizaciji Umetničke galerije ''Nadežda Petrović''.

Iste večeri projekcijom filma “Živeti kao sav normalan svet” (1982) Miše Radivojevića počinje retrospektiva koja do 16. septembra predstavlja neke od najboljih uloga prerano preminule zvezde jugoslovenskog i srpskog glumišta. Odabrani su “Leptirov oblakZdravka Randića, “Šećerna vodicaSvetislava Prelića, “Davitelj protiv daviteljaSlobodana Šijana, “UnaMiloša Radivojevića, “Život je lepBore Draškovića, “Jug JugoistokMilutina Petrovića

Redovan ciklus Gradovi na filmu ovoga puta posvećen je Rimu, a otvara ga 21. septembra “Praznik u Rimu” (1953) Vilijama Vajlera, sa Odri Hepbern i Gregorijem Pekom u glavnim ulogama. Žanrovski raznovrstan program do 28. septembra obuhvata klasike - VajlerovogBena Hura”, Felinijev Sladak život”, BertolučijevMesec”, zatim “Intimni dnevnikNanija Moretija, “Talentovanog gospodina RiplijaEntonija Mingele, kao i novije produkcije “DivPaola Sorentina, “Anđeli i demoniRona Hauarda, sve do “Rimu s ljubavljuVudija Alena (2012).

Povodom deset godina od smrti Vlastimira Gavrika, 27. septembra biće prikazan dokumentarni film o tom proslavljenom scenografu, a narednog dana publika će moći da vidi njegovu kreaciju u čuvenom filmu “Majstor i MargaritaAleksandra Saše Petrovića.

Projekat VIP Kinoteka sa digitalno restauriranim biserima srpske kinematografije biće nastavljen 30. septembra kada će na dve projekcije biti prikazana nova kopija “Nacionalne klase” (1979) Gorana Markovića.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke u toku je Beogradski filmoplov, a slede Sećanja na… reditelja Zlatka Boureka, glumicu Mariju Kon i druge nedavno preminule domaće i strane filmske umetnike.

Na delo američkog književnika, scenariste, dramskog pisca i glumca Trumana Kapotea podsetiće dvodnevna revija Filmski fenomen Kapote, u okviru koje će biti promovisano prvo srpsko izdanje njegovog kultnog romana “Hladnokrvno” (IPC Media).

Za 11. septembar najavljen je, između ostalog, “Doručak kod TifanijaBlejka Edvardsa, prema scenariju Kapotea, a narednog dana ulaz na projekcije biografskog filma “KapoteBeneta Milera i ekranizacije “Hladnokrvno (ubistvo)Ričarda Bruksa biće besplatan.

Ciklus Pride Week 2018 donosi od 13. do 16. septembra tematski izbor filmova među kojima su “Poljubac leptiraMajkla Vinterbotoma, “Džej EdgarKlinta Istvuda, uz četiri ostvarenja u kojima je igrao Stiven Fraj, među kojima su “Građanska parnicaStivena Zelijana i “Gosford park Roberta Altmana.

Na programu su i domaći filmovi “Marble AssŽelimira Žilnika i “Pored meneStevana Filipovića, a autori će posle projekcija razgovarati sa publikom.

Muzej Kinoteke uključuje se i u manifestaciju Dani evropske baštine 17. septembra, kada će prikazati niz dokumentaraca kao što su “Srbi u TrstuVladana Slijepčevića, “Tragom velike seobe Ratomira Ivkovića, “Nedremano okoBranka Miloševića

Beogradski filmoplov 18. septembra predstavlja još tri filma koja preporučuje Slobodan Aranđelović, autor knjige "Filmski vodič Beograda 1944-1963". Ovoga puta to su francusko-italijanske koprodukcije Robovi Iva Ćampija, Čovek mog života Gija Lefranka i Afera Mauricijus Žilijena Divivijea.

Program za Nemu sredu (19. septembar) biće objavljen naknadno, a Dokumentarni četvrtak (20. septembar) nudi ciklus Kosovo i Metohija na dokumentarnom filmu do 1941. godine. Biće prikazana “Konjička divizija u 32. eskadronu pod komandom njegovog veličanstva kneza Arsenija u Preševu” (1913), u produkciji Đoke Bogdanovića, jugoslovenski film “Kroz naše Kosovo” (1932) Draga Hlopeka, ali i nemačka produkcija “Od Kosova polja do Ohrida” (1933) Ulriha Šulca

Za ciklus Moj izbor listu je sastavila princeza Jelisaveta Karađorđević. U intervjuu za časopis “Kinoteka” izjavila je da ne preferira određeni žanr, već da voli dobar zaplet i humor, da su joj važni dobra priča i muzika. U skladu sa tim je i njen izbor koji se prikazuje od  21. do 23. septembra: “Pevajmo na kiši” (1952) Stenlija Donena i Džina Kelija, “Sever-Severozapad” (1959) Alfreda Hičkoka, “Riba zvana Vanda” (1988) Čarlsa Krajtona, “Rajanova kći” (1970) Dejvida Lina

Program Šok koridor 24. i 25. septembra predstavlja Žaka Turnera kroz šest filmova tog američkog reditelja francuskog porekla u kojima se, bez obzira na žanr, prepoznaje njegov stil, pre svega upotreba prigušenog svetla i sposobnost da celu priču ispriča u senkama. Za ovu priliku odabrani su melodrama “Opasni eksperiment” (1944), sa Hedi Lamar u glavnoj ulozi, prvi film “Ljudi mačke” (1942), “Šetala sam sa zombijem” (1943), britanski noar sa elementima horora “Noć demona” (1957).

Od 27. septembra do kraja meseca, u ciklusu Velikani svetskog filma, biće prikazano 11 ostvarenja Vinsenta Minelija, majstora režije - bilo da su u pitanju mjuzikli, komedije ili melodrame.

Program je koncipiran hronološki - od “Zigfildove revije” (1945), sa Fredom Asterom i Džudi Garland, do “Jedne smešne ljubavi u Njujorku” (1970) sa Barbrom Strejsend i Ivom Montanom. Iz bogatog opusa Minelija, koji obuhvata 40 filmova, publika Kinoteke moći će ponovo da vidi i “Grad iluzija”, “Žeđ za životom”, “Čaj i simpatija”, “Žiži”, “Neki su dotrčali” i druge poznate naslove.

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.