• Search form

28.05.2018 | 13:03

Strah od dana

Strah od dana

Završni performerski maraton desete Kustoske platforme u Zagrebu biće održan 30. maja u Centru KNAP, a pod zajedničkom temom “Strah od dana” predstaviće se polaznici programa i gostujući umetnici.

U okviru finalne prezentacije, performanse će izvesti polaznici radionica: Irena Boćkai, Nikolina Butorac, Tin Dožić, Ana Katulić, Mia Kevo, Tara Ivanišević, Ivana Ognjanovac, Mia Stark, Katrin Radovani i Isidora Todorič, kojima će se pridružiti i radovi gostujućih umetnika: kolektiva Zvukospjevi (Nicole Hewitt, Ivan Slipčević, Vida Guzmić), te Josipe Bubaš, Sonje Pregrad i Josipa Pina Ivančića.

Prema navodima organizatora, u svakodnevici savremenog čoveka – svojevrsnog homo universalisa, svest o posvemašnjoj izloženosti nekada skrivenom Posmatraču veća je nego ikada. Sve je svima otkriveno, pa tako i notorna tamnica Mišela Fukoa, koja je nekada predstavljala ultimativnu kaznu izolacije i nemogućnosti bega, sada dobija savremenu osvetljenu varijantu koja, ipak, jednako ograničava. Uprkos tome, svi se gotovo bespogovorno predajemo perfidnoj i mehaničkoj interpelaciji u privatno. “Kolektivna uronjenost u nove slojeve stvarnosti dovodi do efekta slepe pege, pri kojem se naše znanje o ovim procesima rasplinjuje kako bismo se kratkoročno izmaknuli posledicama. Otpor se najčešće svodi na individualne iskorake, a performativni čin ovde iskrsava kao jedan od najprodornijih medija”, naveo je tim jubilarne Kustoske platforme koja je zato i zakoračila u smeru performansa, stavljajući naglasak na individualno ispitivanje kolektivne ravnodušnosti, odnosno poziciju performera - polaznika u novonastaloj društvenoj, političkoj i kulturnoj situaciji.

Značajnu ulogu u (de)konstrukciji, analizi i kuriranju performansa odigralo je i mesto na kojem se program odvijao - Kulturni centar na Peščenici, čija je galerija Događanja nekada figurirala kao jedan od frekventnijih izložbenih prostora na zagrebačkoj umetničkoj sceni. KNAP u svojoj celini reflektuje istorijski raznoliku urbanu, etničku i sociološku strukturu gradske četvrti u koju je interpoliran. Takva heterogenost može se protegnuti i na ovogodišnju grupu polaznika Kustoske platforme, kustose i umetnike širokog spektra profila i preokupacija.

“Prostor Centra za nas je prostor kolizije svih ovih različitosti, te ga koristimo kao poligon za performativni maraton, koreografirajući kretanje publike u smeru nepredvidivog i otkrivanja kakvo smo i sami iskusili”, naveo je kustosko-produkcijski tim koji čine Tena Bakšaj, Jozefina Ćurković, Luka Čubrić, Teuta Gatolin i Tea Kantoci.

Deseta Kustoska platforma ponudila je od 25. aprila program performativnih studija slučaja - diskurzivni, prezentaciono/izvedbeni i edukativni projekat čiji je cilj da razmotri odnos performativnih praksi i pozorišno-plesne forme, kao i različitih vidova vizuelnih umetnosti i multimedije. Ciklus radionica pruža polaznicama uvid u nekoliko aspekata performerske prakse, od osnovnih polazišta izvođenja performansa pod vodjstvom Borisa Kadina, preko aspekata kuriranja i pozicioniranja performansa u javni ili institucionalni prostor pod mentorstvom Ane Janevski, kustosice odeljenja za performans i medijsku umetnost njujorškog MoMA, te unošenja ličnih i društveno-političkih poetika u koncepciju izvođenja pod vođstvom performera/vizuelnih umetnika Siniše Labrovića i Marijana Crtalića, te vizuelne umetnice Dragane Sapanjoš. Cilj programa je i osvestiti moguće pristupe izvedbenoj praksi sa glumcem i performerom Darkom Japeljom, te vizuelnom umetnicom i profesorkom na Umetničkoj akademiji u Splitu Sandrom Sterle, kao i steći uvid u moguće tehnike razigravanja i razrade izvedbe pod vođstvom plesnih umetnika Saše Božića i Petre Hrašćanec.

Program je uključivao još niz stručnih predavanja/predavanja-performansa, uz ucesće Žarka Aleksića, Leonide Kovač, Nine Kurtele, Ang Gey Pin, Suzane Marjanić, Gorana Sergeja Pristaša, Slavena Tolja, Roka Vevara, Jasne Jasne Žmak...

*Foto: Strah od dana - radionica

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.