• Search form

05.06.2017 | 14:10

Vizuelne refleksije

Vizuelne refleksije

Izložba grafičkog dizajnera Boška Ševa, dugogodišnjeg profesora na novosadskoj Akademiji umetnosti, predstavlja od 9. juna u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) pregled njegovih grafičkih radova nastajalih od početka 70-ih godina i studija na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu do penzionisanja.

Ševo je aktivan više od četiri decenije na širokom polju grafičkih komunikacija i primenjene grafike - od znakova (alfabet, piktogram, logo), preko dizajna knjiga, kataloga, kalendara, plakata itd.

Na izložbi “Typographic_Vizuelne refleksije”, koju prati obiman monografski katalog grafičkih rešenja, biće predstavljeni Ševini radovi iz oblasti grafičkog dizajna i grafičkih komunikacija organizovani u četiri zasebne celine – Znakovi, Brojevi, Logotipi i Izreke.

Izložba poseduje dizajnerske, umetničke i edukativne elemente koji su namenjeni ne samo profesionalnim grafičkim dizajnerima i studentima umetnosti i dizajna, već i najširoj publici, koja će tako imati jedinstvenu priliku da se na jednom mestu upozna sa nekim od najsvetlijih trenutaka domaćeg dizajnerskog stvaralaštva nastajalog u period od proteklih pola veka, istakao je MSUV povodom izložbe, čiji je kustos Vladimir Mitrović.

Kao jedan od glavnih ciljeva izložbe, kako je navedeno, može se označiti promocija pomalo zapostavljenog, ali ne manje važnog segmenta grafičkog dizajna i tipografije, kao i da kroz kreativan i edukativan pristup pomogne razvoju estetskih kriterijuma kod posmatrača, dok se kroz dizajnirane i tipografski obrađene izreke utiče na humaniji i pravedniji odnos među ljudima, kao i na pozitivan način razmišljanja o svom okruženju.

Predstavljanje Ševine grafičke delatnosti, u okviru delovanja Zbirke dizajna, MSUV ukazuje na dugu i bogatu tradiciju grafičkog dizajna sa ovih prostora, koja zaslužuje odgovarajući istorijsko-umetnički tretman kroz prikaz kvalitetnih pojava i umetnika iz nedavne istorije umetnosti, dizajna i kulture uopšte.

Boško Ševo (Žitište, 1948) je završio Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao na odseku za primenjenu grafiku kod prof. Miloša Ćirića (1974). Kao televizijski ilustrator, radio je u Televiziji Novi Sad (1974-1979). Samostalni je umetnik (1979-1985), a zatim i profesor predmeta grafičke kominikacije u svoj srednjoj umetničkoj školi “Bogdan Šuput”. Na novosadsku Akademiju umetnosti dolazi 1988. godine, gde učestvuje u osnivanju Grupe za grafičke kominikacije na Likovnom odseku.

Bio je redovan profesor za predmet Utilitarna grafika (2003-2015). Poslednjih je godina predavao Vizuelne komunikacije, Grafički dizajn i Grafičko oblikovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Na javnim i pozivnim konkursima osvajao je brojne nagrade i priznanja iz različitih oblasti grafičkog dizajna.

Član je Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (ULPIDIV), a jedno vreme je bio i predsednik. Samostalno izlagao deset puta, a kolektivno na stotinak izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena u MSUV do 29. juna.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.