• Search form

04.04.2018 | 22:18

Poziv na Ex Oriente filmsku radionicu za dokumentarni film

Reditelji i producenti projekata dugometražnih dokumentarnih filmova, koji su u razvoju ili procesu produkcije, a preispituju žanrove, formate i medijske granice, mogu se prijaviti do 24. aprila za učešće na međunarodnoj radionici Ex Oriente Film, koju organizuje tokom 2018. godine Institut za dokumentarni film iz Praga.

Poziv je upućen rediteljima i producentima iz Evrope, sa posebnim fokusom na projekte iz Centralne i Istočne Evrope, uključujući zemlje kandidate za članstvo u EU, postsovjetske države i Rusiju, kao i za kreativne dokumentarne projekte koji se bave pričama iz Centralne i Istočne Evrope.

Ex Oriente Film je međunarodna radionica fokusirana na kreativan razvoj i finansiranje sinematografskog dokumentarnog filma. Podržava filmove koji, preispituju granice dokumentarnog jezika, u cilju pružanja jedinstvenog pogleda na svet oko nas.

Tokom tri jednonedeljne radionice, koje će biti održane u periodu od devet meseci, producenti i reditelji dobiće pomoć i savete više od 25 vodećih filmskih autora i stručnjaka za razvoj ideja, produkciju i strategije promocije svojih budućih dokumentarnih filmova. Vodeći mentori Ex Oriente Film radionice u 2018. godini su: Iikka Vehkalahti, Mikael Opstrup, Ivana Pauerová Miloševičová i Filip Remunda. Medju gostujuchim mentorima do sada su bili Vitaly Mansky, Dounia Sichov, Giona Nazzaro, Peter Jaeger, Nicolas Philibert, Signe Byrge Sørensen, Joe Bini, Cintia Gil, Nikolaus Geyrhalter i mnogi drugi.

Prva sesija biće održana od 17. do 23. juna u Trstu (Out of the Comfort Zone – Vision, Space, Story), druga od 25. do 30. oktobra u Jihlavi u Češkoj, u okviru Jihlava međunarodnog festivala dokumentarnog filma, a treća u martu 2019. godine u Pragu, u okviru East Doc Platforme i međunarodnog filmskog festivala One World IFF (Market, Here I Am!).

Učesnici programa Ex Oriente Film imaće priliku da na koprodukcionoj sesiji East Doc Foruma predstave svoje projekte evropskim i severnoameričkim producentima, distributerima, kupcima, predstavnicima filmskih fondova, emiterima, predstavnicima festivala… Takođe, imaće šansu za širok spektar stipendija i nagrada u formi direktne finansijske podrške, koprodukcijskih ugovora, pristupa vodećim evropskim tržištima i treninzima za partnerstvo.

Prijavljivanje je onlajn - preko ovog linka, besplatno je, a moguće je jedino na engleskom.

Više detalja moguće je naći na sajtu organizatora dokweb.net

Kontakti za dodatna pitanja: Rebecca De Pas / Manager: rebecca@dokweb.net; Kristýna Bartošová / Coordinator: kbartosova@dokweb.net

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.