• Search form

14.08.2011 | 22:15

Novi Benksijev dokumentarac

Novi Benksijev dokumentarac

Britanski Kanal 4 prikazao je novi dokumentarni film street art umetnika Benksija (Banksy), posvećen istorijatu neprimerenog ponašanja u javnosti, različitim vrstama anarhizma i ekscentričnosti.

Jednočasovni televizijski film “The Antics Roadshow”, čiji je naziv parodija na popularnu seriju “Antiques Roadshow”, prikazan je 13. avgusta, svega par dana nakon nereda u Londonu, koji su se protekle nedelje proširili i na još nekoliko gradova u Velikoj Britaniji.

Među junacima novog Benksijevog filma su Britanac Majkl Fegan (Michael Fagan) koji je 1982. godine provalio u spavaću sobu kraljice Elizabete II u Bakingemskoj palati, te Belgijanac Noel Godin, pionir napada na slavne, koji je bacao torte na Bila Gejtsa (Bill Gates), Nikolu Sarkozija, Bernara-Anrija Levija (Bernard-Henri Levy), Morisa Bežara (Maurice Bejart) i Žan-Lika Godara (Jean-Luc Godard). “Umesto metka, davao sam im torte”, govorio je Godin.

U filmu je prvi put intervjuisan i čovek koji je stavio travnati mohikanski busen na glavu statue Vinstona Čerčila na trgu ispred britanskog parlamenta u Londonu.

Benksijev film istražuje motivaciju niza sličnih napada, koja je u rasponu od obične dosade do tvrdokornih političkih ubeđenja.

Benksi je debitovao kao filmski režiser 2010. godine dokumentarnim filmom “Exit Through the Gift Shop”, za koji je bio nominovan za Oskara.

Promovisan kao “prvi svetski street art film”, “Exit Through the Gift Shop” sadrži ekskluzivne snimke Benksija, poznatog po skrivanju identiteta, kao i po gerilskim akcijama i tajnim upadima u galerije i muzeje širom sveta. Film dokumentuje i rad drugih street art umetnika (Shephard Fairey, Space Invader...).

B. Rakočević / SEEcult.org

*Foto: Wikimedia

Zoran Popovic, Eros, detalj crteza Fragmenti, Cikago, 1985.
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav