• Search form

13.09.2011 | 14:01

Mreža mogućih puteva

Važnost umrežavanja u kulturi i grupisanja oko zajedničkog cilja, uz primere dobre prakse i iskustva iz regiona i Evrope, u fokusu su panel-diskusije "Mreža mogućih puteva" koju Kancelarija Tačka kulturnog kontakta Srbije (TKK) organizuje 19. septembra u Domu omladine Beograda, u okviru pratećeg programa 45. BITEF-a.

Mreža mogućih puteva

Važnost umrežavanja u kulturi i grupisanja oko zajedničkog cilja, uz primere dobre prakse i iskustva iz regiona i Evrope, u fokusu su panel-diskusije "Mreža mogućih puteva" koju Kancelarija Tačka kulturnog kontakta Srbije (TKK) organizuje 19. septembra u Domu omladine Beograda, u okviru pratećeg programa 45. BITEF-a.

Inicijativa za taj susret rezultat je analize kulturnog sektora Srbije i susednih zemalja, pa će u panel-diskusiji učestvovati predstavnici evropskih formalnih i neformalnih mreža, predstavnici kancelarija CCP (Cultural Contact Point) iz regiona, kao i pojedinih fondacija.

S obzirom na stanje i probleme koji postoje na kulturnoj sceni Zapadnog Balkana i Evrope, očito je da su neke mreže u mogućnosti da definišu različite identitete i ispune svrhu postojanja, pa i da naprave ozbiljne i dugoročno važne korake u aktivnostima.

Želja organizatora iz TKK Srbija je da pokažu konkretne primere kako ljudi, organizacije, projekti i inicijative – povezani kroz mreže – ostvaruju svoje ciljeve, unose promene, povećavaju kapacitet i postaju važni činioci društva.

Neke od tema panel-diskusije su: upoznavanje stručne i šire javnosti sa evropskim kulturnim mrežama i neformalnim inicijativama, važnost i prednosti međunarodnih mreža u području kulture, uloga mreža u promenama u kulturi i razvoju - partnerstvo i umrežavanje kao strategija, kao i umrežavanje kao sredstvo za prevladavanje brojnih problema i nedostataka infrastrukture i ljudskih kapaciteta, sredstvo za pronalaženje partnera i uspostavljanje kontakata, za komunikaciju sa vladinim zvaničnicima, ostvarivanje kontakata sa međunarodnim finansijerima i tako dalje.

Među panelistima su direktorka Evropske kulturne fondacije (ECF) iz Amsterdama Katherine Watson, direktorka Pogona - Centra za nezavisnu kulturu i omladinu iz Zagreba Emina Višnić, rukovoditeljka odeljenja za komunikaciju i administraciju IETM-a - Međunarodne mreže savremenih izvođačkih umetnosti Milica Ilić, menadžer u Trans Europe Halles (TEH) Paul Bogen, članica Upravnog odbora organizacije Europa Nostra Irina Subotić, Dušan Dovč iz Centra za savremenu umetnost Ljubljana, koji će predstaviti Neformalnu mrežu portala za kulturu Jugoistočne Evrope - inSEEcp, direktorka Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org Vesna Milosavljević, te članica Culturelink tima Natalija Lukić iz Zagreba.

Panelisti su i istraživač Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope iz Niša, direktor Kulturnog centra Grad Dejan Ubović, koji je i član Upravnog odbora Asoscijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), menadžerka projekata Stanice - Servisa za savremeni ples Marijana Cvetković, koja će predstaviti Nomad Dance akademiju, te direktor Academice Aleksandar Đerić (Otvoreni put E-761 - Užice, Požega, Čačak, Kraljevo i Regionalni E761 program).

Panel diskusiju u sali Amerikana DOB-a otvoriće državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Snežana Stojanović Plavšić, a moderatorka će biti Lola Joksimović - rukovoditeljka kancelarije TKK.

Posebno će biti predstavljeno nekoliko projekata podržanih u okviru programa “Kultura 2007-2013” - “Engine Room Europe” će predstaviti menadžer projekta Paul Bogen (nosilac je Melkweg iz Amsterdama) i Nebojša Milikić, urednik programa u Kulturnom centru Rex (koorganizator), dok će direktorka Bitef teatra predstaviti projekat Enparts.

Među učesnicima panela koji će diskutovati iz publike su savetnica u Švajcarskom programu za kulturu (Swiss Cultural Programme - SCP) Petra Bischof, direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić, viša kustoskinja i rukovoditeljka programskih aktivnosti u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu Anja Radaković, Katharina Riediger iz Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelna pitanja i kulturu, Maša Ekar i Ines Kežman iz CCP Slovenija, Anja Jelavić i Mladen Špehar iz CCP Hrvatska, te Snežana Đorđević iz Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Aleksandra Bošković iz Ministarstva kulture Crne Gore.

Panelisti će analizirati regionalne i evropske kulturne scene i izglede za njihov razvoj, kako bi učesnicima, izabranim predstavnicima i profesionalcima u kulturi, pružili instrument i argumente za dublje razumevanje uloge kulturne saradnje i umrežavanja na evropskom nivou.

Prema navodima TKK Srbija, kulturne institucije u Srbiji moraju podizati kapacitete kako bi odgovorile na zahteve savremenih procesa u sektoru kulture. Profesionalizacijom kulturnog sektora stvara se platforma podrške za aktivnosti u kulturi, za sprovođenje kulturne politike u evropskim integracionim procesima i decentralizaciju u kulturnom sektoru.

Uloga mreža je da naglase ulogu kulture u društvu, kao jednog od najbitnijih elemenata društvene transformacije, alii da identifikuju platformu za "dijalog" sa aktuelnim politikama, kako bi inkorporirale kulturnu dimenziju u sve političke programe.

“Dužni smo da kažemo političkim organima odlučivanja zašto je kultura važna u Evropi”, saopštila je TKK, koja organizuje panel diskusiju sa Bitef teatrom.

Kancelarija TKK Srbije deluje pri Ministarstvu kulture, a kao i u drugim zemljama, radi na implementaciji programa “Kultura 2007-2013”, odnosno pomaže budućim aplikantima u popunjavanju kompleksne aplikacije Evropske komisije, nalaženju partnera projekta, kao i informacija o alternativnim izvorima sufinansiranja projekata.

Sajt TKK Srbije je www.ccp-serbia.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, kao i U PRILOGU

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav