• Search form

09.04.2012 | 20:41

Promenio boju, ali ćud nikako

Promenio boju, ali ćud nikako

Vizuelno-scenskim performansom “Dupla inicijacija (Um Still Arion)”, beogradski umetnik Arion Aslani (Asllani) zatvara 10. aprila u Blok galeriji na Novom Beogradu izložbu “J’etais assis sur la tombe de Vincent" (Sedeo sam na Vinsentovom grobu), koja se bavi identitetom umetnika u potrazi za konačnom formulom, odnosno za kursem koji bi ga doveo do izvesnih kreativnih odgovora.

Izložba je otvorena na 149-godišnjicu Van Gogovog rođenja (30. mart), a akciju “Dupla inicijacija”, koja se sastoji od video projekcije i likovno-scenskog performansa, Aslani je osmislio za “Veliko zatvaranje”.

Dupla inicijacija”, prema rečima Aslanija, predstavlja izmeštanje konteksta galerije u kojoj trenutno izlaže slike, i to u svrhu umetničke ispovesti.

Aslani je umetničku inicijaciju doživeo je tokom 2011. godine radeću u polju u kojem je stvarao Van Gog (Over sir Oaz), kao i redovnom posetom njegovom grobu u tom mestu u predgrađu Pariza. To je nazvao “Dupla inicijacija”, jer dolazi “u pravom trenutku” za njega i stoga ima težinu dve inicijacije odjednom.

“Od prostora koji predstavlja tradicionalno i dobro poznato rešenje za izlagačku praksu, ali i konvencionalno, dolazi do njegove pune transformacije u mesto za umetničku ispovest. I ovo predstavlja jedan od retkih trenutaka na našoj umetničkoj sceni, gde zapravo galerija staje u službu umetnika, što inače nije slučaj. Jer kod nas postoji praksa da umetnici staju u službu galerije, odnosno kustosa. Ja kao umetnik, ispovedam se pred svojom publikom, prikazujem sebe kao autora pre, u vreme, kao i posle same inicijacije, sa jednom jasnom porukom ‘Um Still Arion’ ili u prevodu ‘I povrh svega i dalje sam onaj isti Arion’”, naveo je Aslani.

Prema rečima Aslanija, doživeo je umetničku inicijaciju i njegovi pogledi na savremenu umetnost su se iščistili i izbistrili, ali je njegova poetika u umetničkom izrazu ostala nepromenjena.

“Oštro i Jasno. Ja jesam promenio boju, ali ćud nikako. Stoga ovo zatvaranje vidim kao jednu veliku probu implementacije ove inicijacije u koži savremenog umetnika. Na taj način izložba ‘J’etais assis sur la tombe de Vincent’ dobija na svojoj punoj verifikaciji i ovim zatvaranjem stavljam jednu, a u isto vreme otvaram mnogo novih tačaka, kada je savremena umetnost u pitanju”, naveo je Aslani, koji izlaže kolektivno i samostalno od 2000. godine, sarađujući i sa nevladinim organizacijama, institucijama kulture, pozorištima, teatarskim trupama…

Autor je različitih vizuelno-likovnih projekata, kojima komentariše najrazličitije teme - od socio-političkog konteksta ovdašnje sredine ili globalnih previranja, do čisto umetničkih/likovno-formalnih pitanja.

Rođen 1980. u Beogradu, gde je 2005. slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, Aslani je učestvovao u više od 200 pozorišnih predstava i umetničkih performansa od 1991. godine u zemlji i na međunarodnim pozorišnim festivalima u inostranstvu, s pozorišnim trupama kao što su Mimart teatar, Porodica bistrih potoka, Kacura Khan (buto ples), kao i samostalno u pozorištu “Boško Buha” i Jugoslovenskom dramskom.

Sarađivao je sa Domom omladine Beograda, Studentskim kulturnim centrom, Domom kulture Studentski grad, Rexom i mnogim nevladinim organizacijama koje podržavaju umetnost i umetničke prakse, među kojima su Fond za otvoreno društvo, Centar za stvaralaštvo mladih, Belef centar, Grupa 484, Biro za kulturu i komunikaciju, Centar za ženske studije…

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2007. godine, a od 2010. i Udruženja umetnika Francuske (Maison des Artistes).

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Belgrade Conceptual Artists
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav