• Search form

30.03.2016 | 20:22

(Ne)očekivano

Mlada subotička umetnica Jovana Reljić predstavlja od 31. marta u Savremenoj galeriji Subotica fotograme u boji koji su nastali u protekle dve godine bez upotrebe foto-aparata, a čine njen master rad na novosadskoj Akademiji umetnosti.

(Ne)očekivano

Mlada subotička umetnica Jovana Reljić predstavlja od 31. marta u Savremenoj galeriji Subotica fotograme u boji koji su nastali u protekle dve godine bez upotrebe foto-aparata, a čine njen master rad na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Jovana Reljić na izložbi “(Ne)očekivano” predstavlja poslednju seriju fotograma u boji koji su nastali u uslovima potpuno zatamnjene prostorije i sporadičnih upliva svetlosti na foto-papir u boji. Tako nastali radovi obeleženi su igrom kontrolisanih uslova i slučajnosti i svedoče o veoma specifičnom umetničkom postupku.

Prema navodima kustoskinje izložbe Nele Tonković, istoričarke umetnosti i direktorke Savremene galerije Subotica, odluka Jovane Reljić da ne interveniše u mediju koji je tako podatan upravo za intervenciju, za nametanje, predstavlja zapravo gest autentične umetničke ličnosti koja ne dopušta ometanje procesa nastanka rada, poštujući tako integritet medija i proširujući polje njegovog prožimanja sa stvarnošću.


“Fotogrami Jovane Reljić su, u stvari, senke realnosti koja – zahvalna zbog poštovanja njenog trajanja i neuplitanja u njen tok – umetnicu nagrađuje jedinstvenim formama neverovatnog sklada. Veći ne bi bio postignut ni savršenom kontrolom oka, ruke i uma. Ovo je, ipak, sklad suštine”, navela je Nela Tonković, koja u tekstu u katalogu podseća i na raniji ciklus fotografija Jovane Reljić “Nove perspektive” koja je, kako je sama navela, nastaka kao izraz bunta u odnosu na standardno poimanje kakva bi fotografija trebalo da bude, šta je to što fotografiju čini fotografijom, šta se sme, a šta ne u fotografiji.

Rođena 1988. godine u Subotici, Jovana Reljić završila je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2013. godine. Radila je kao saradnik Narodnog pozorišta i Pozorišta Kosztolányi Dezső iz Subotice, fotografisala mnoge koncerte i druge kulturne manifestacije, sarađivala  i objavljivala fotografije u nekoliko časopisa u oblasti kulture.

Na završnoj, diplomskoj izložbi u Galeriji Matice srpske dobila je godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji rad iz umetničke discipline fotografija u akademskoj 2012/13. godini, a isti rad joj je krajem 2013. godine doneo i nagradu za najperspektivnijeg mladog umetnika na izložbi “Perspektive 12” novosadske Šok zadruge (ex Art klinike), održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Jovan Reljić izlagala je samostalno i grupno u Subotici, Novom Sadu, Njujorku, Beogradu i Šangraou u Kini.

U okviru izložbe “(Ne)očekivano” biće predstavljen i segment radova polaznika radionice izrade fotograma koja je nedavno održana u Savremenoj galeriji Subotica.

Autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga je dizajn tim Refresh.

Izložba će biti otvorena u Savremenoj galeriji Subotica do 13. aprila, a obuhvata i prateći program i radionice.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav