• Search form

01.04.2016 | 16:15

Klasika i hip hop na BFI

Klasika i hip hop na BFI

Predstava “Empirijski kvocijent” plesne kompanije Rubberbandance Group iz Montreala oduševila je novosadske gledaoce 31. marta na sceni Srpskog narodnog pozorišta, a publika 13. Beogradskog festivala igre (BFI) videće 2. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu taj komad, spoj klasičnog i uličnog plesa, kako svoj rad opisuje koreograf Viktor Kihada (Quijada).

“To su moje dve ljubavi. Već 15 godina razvijam jednu vrstu tehnike koju primenjujem kako na igračima koji imaju klasične osnove tako i na onima čiji je bekgraund ulični ples, da bi bili u stanju da ‘progovore’ jedinstvenim jezikom rođenim iz tih istraživanja”, izjavio je Kihada na konferenciji za novinare 1. aprila u Nacionalnoj fondaciji za igru u Beogradu.

Kihada je rođen u Los Anđelesu, gde je i započeo karijeru, igrao je i u Njujorku, a zatim se priključio Velikom kanadskom baletu iz Montreala. Nakon perioda istraživanja igre i teatra iz urbanog, klasičnog i savremenog ugla, 2002. godine je osnovao Rubberbandance Group.

“Nastojim da ukrstim različite stilove – dinamiku i eksplozivnost hip hopa sa jedne i fluidnost i gracilnost baleta sa druge strane. Međutim, ne koristim taj svoj posebni jezik samo da bih stvorio pokrete, već i sa ciljem da progovorim o međuljudskim odnosima”, rekao je Kihada.

U predstavi “Empirijski kvocijent” na sceni je šestoro igrača, što znači veliki broj različitih odnosa.

“Interesuje me kako utičemo jedni na druge. Svaka akcija, svaki pokret ima svoje posledice i sve se odvija nalik na domino efekat”, rekao je Kihada.

Muzika je takođe neka vrsta eksperimenta. Komponovao ju je specijalno za tu predstavu Jasper Gahunia, koji ima klasično muzičko obrazovanje, ali je istovremeno poznati hip hop DJ.

Kihada je naglasio da je počastvovan što je deo BFI-ja i što ima priliku da predstavi Kanadu, posebno deo montrealske scene koja je izuzetno kreativna. Kako je dodao, za razliku od situacije u SAD, gde kulturna produkcija nema finansijsku pomoć države, u Kanadi njegova plesna kompanija dobija podršku različitih fondova i to na tri nivoa - državnom, oblasnom i gradskom, tako da može u potpunosti da se posveti stvaralaštvu.


Ambasador Kanade u Beogradu Filip Penington istakao je da je bilo pravo zadovoljstvo prisustvovati predstavi u Novom Sadu i videti fascinantan šou i fantastične reakcije publike.

“Takođe je zadovoljstvo za ambasadu Kanade, kao i za kanadsku vladu, što je Rubberbandance Group gost Beogradskog festivala igre. Više organizacija i institucija pomoglo je njihov dolazak u Srbiju. Ovo je četvrti ili peti put da imamo kanadske trupe na BFI i nadam se da ćemo nastaviti tu tradiciju. Podržavamo festival koji je zaista internacionalan i koji je izrastao u važnu destinaciju za sve važne grupe savremene igre u svetu”, rekao je kanadski ambasador.

Beogradski festival igre predstavlja do 10. aprila više od 30 koreografskih postavki 15 kompanija iz 13 zemalja širom sveta, koje potpisuju i legendarni autori, poput Jiržija Kilijana, ali i nade svetske scene.

Sajt BFI-ja je belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav