• Search form

12.04.2016 | 16:08

Radikalno o rijalitima

Radikalno o rijalitima

Teatar “Rugantino” iz Zagreba gostovaće 14. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu predstavom “ThisCasting” za koju producentkinja, poznata glumica Gordana Gadžić kaže da je radikalni obračun sa rijaliti programima kroz priču o tri mlade nezaposlene glumice na kastingu za jednu emisiju, ali i o odnosu publike koja gledanjem i sama učestvuje u moralnom posrnuću.

Ova produkcija iz 2014. godine je autorski projekat reditelja Mirana Kurspahića. Izvedena je oko 70 puta, imala je bogat festivalski život i dobila više nagrada za predstavu u celini i za glumice Dunju Fajdić, Iskru Jirsak i Mirelu Vidak.

Nastala je prema ideji komada “Nakaze” (Creeps) nemačkog dramskog pisca Luca Hibnera, ali je uzeta samo osnovna struktura, a sve ostalo je stvoreno kroz proces improvizacija reditelja, koji i igra u predstavi i glumica, rekla je na konferenciji za novinare 12. aprila u Beogradu Gordana Gadžić.

“Predstava pokušava da ukaže na problem u Hrvatskoj, a tako je i u Srbiji – na hiperprodukciju glumaca sa kojima društvo ne zna šta će. Taj trend se nastavlja, jer školovanje glumaca donosi novac i služi da se uposle razni drugi ljudi. Ali, to je u predstavi samo početna pozicija iza čega se ide u radikalno razlaganje moralnog posrnuća ne samo tri junakinje komada nego i publike, svih nas koji gledamo te razne rijalitije”, izjavila je Gordana Gadžić.

Predstava ide u brutalno razlaganje teme, interaktivna je i vrlo zahtevna u odnosu na publiku u sali.

“Imali smo različite reakcije. Neki se gledaoci trgnu, neki i izlaze, ali ne puno. U prvim igranjima publika kao da nije razumela da je i ona jedan od glavnih aktera. Navijajući za glumice, sudelujući u svemu tome, kao i ispred TV ekrana, neki su bili zadovoljni, što nam nije namera. Vremenom smo dobili ono što smo želeli. Sada u prvom delu predstave ljudi osećaju zadovoljstvo, sve dok ne počne gađenje i shvatanje da su i gledaoci deo tog kruga. To je reakcija koju smo ciljali”, rekla je Gordana Gadžić.

Nezavisni teatar “Rugantino” osnovali su Ivica Vidović (1939-2011) i Gordana Gadžić 1998. godine.

“Igrali smo naše predstave često u Beogradu. Ponosna sam da smo bili prvo hrvatsko kazalište koje je 2000. godine gostovalo u Srbiji“, izjavila je Gordana Gadžić.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav