• Search form

27.04.2016 | 18:53

Kako je igran Šekspir na početku 20. veka

Kako je igran Šekspir na početku 20. veka

Narodna biblioteka Srbije izložila je u Specijalnoj komori fotografije i plakate pozorišnih predstava rađenih prema delima Vilijama Šekspira na početku 20. veka u Beogradu, povodom 400 godina od smrti tog velikog dramskog pisca.

Reč je o plakatima i fotografijama predstava izvođenih na sceni Srpskog kraljevskog narodnog pozorišta u Beogradu tokom 1903. i 1910. godine.

Posetioci su u prilici da pogledaju plakate 27. izvođenja Hamleta, 43. izvođenja Otela, 14. izvođenja Kralja Lira, kao i fotografije glumca Dobrice Milutinovića u ulozi Hamleta, kralja Lira i Otela.

Izložena građa podseća na dugu tradiciju izvođenja Šekspirovih drama u današnjem Narodnom pozorištu u Beogradu.

Fotografije prvaka nacionalnog teatra Dobrice Milutinovića, koji je igrao herojske i romantične uloge, govorio gromkim glasom i sa jakim patosom, podsticaj su da iznova promišljamo o interpretacijama i čitanjima Šekspirovih dela u kontekstu različitih društveno-istorijskih prilika u kojima su izvođena, saopštila je NBS.

Građa je izložena u Specijalnoj komori u holu ispred Centralne čitaonice NBS.

Obeležavanje četiri veka od smrti Vilijama Šekspira (1564-1616), kome je u Britaniji posvećena cela godina, kulminiralo je 23. aprila u vidu mnogobrojnih programa posvećenih velikanu engleske i svetske dramske književnosti, čiji je opus i danas aktuelan.

Jubileju Šekspira posvećen je celogodišnji globalni program “Shakespeare Lives” koji organizuje Britanski savet, a obuhvata niz različitih događaja u više od 110 zemalja, uključujući inovativne pozorišne i plesne komade, filmske projekcije, umetničke izložbe radova iz celog sveta kao i obrazovne materijale za učenje engleskog jezika.

U okviru tog programa, i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu obeleženo je 23. aprila 400 godina od smrti Šekspira - svečanim izvođenjem predstave Otelo, u režiji Miloša Lolića.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav