• Search form

01.06.2016 | 11:22

Hrvatska može bolje

Hrvatska može bolje

Građanska inicijativa “Hrvatska može bolje”, koja okuplja više od 250 udruženja, sindikata i neformalnih grupa, organizuje 1. juna u Zagrebu i još desetak gradova širom Hrvatske protestne skupove zbog pokušaja političkog preuzimanja stručnog procesa reforme obrazovanja.

U znak podrške Celovitoj kurikularnoj reformi, centralni protest zakazan je za 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a istovremeno će se protestovati i u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Osijeku, Križevcima, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Virovitici, Korčuli, Poreču… Protestni skupovi najavljeni su i u pojedinim gradovima u Evropi, kao što su London, Berlin, Budimpešta i Brisel, sedište Evropske unije.

Nakon što je stručni tim za Celovitu kurikularnu reformu, predvođen Borisom Jokićem, zatražio nedavno razrešenje zbog pokušaja političkog preuzimanja stručnog procesa kurikularne reforme, Roditelji u akciji (Roda), Građanski odgoj i obrazovanje  i druge organizacije okupljene oko inicijative “Hrvatska može bolje”, pozvale su na protest zbog nesposobnosti vlade da sprovodi reforme i pokušaja vladajuće većine da “političkim pritiscima dodatno opstruira i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti”.

“Vreme je da im pošaljemo poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske”, poručili su organizatori, koji su dobili podršku i sindikalnih organizacija, udruženja poslodavaca i na desetine organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti obrazovanja, kulture, nauke, mladih, ljudskih prava…

“U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mesto gde će Hrvatska pokazati jedinstvo”, poručila je inicijativa “Hrvatska može bolje”.

Dan uoči protesta hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je Borisa Jokića i resornog ministra Predraga Šustara na sastanak sa kojeg je nagoveštena mogućnost nastavka dijaloga. Ujedno, ministrova izjava o protestima kao o fešti, izazvala je nove burne reakcije u javnosti.

“Svi želimo da se smiri stanje… Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulisati onim što je najnježnije u našem društvu”, rekao je Šustar, koji se, kako su preneli mediji, zauzeo za vraćanje kurikularne reforme u institucionalni okvir.

Jokić je rekao da sastanak kod predsednice vidi kao otvaranje dijaloga i ponovio političarima da se drže dalje od obrazovanja.

“Dokumenti su skloni doradi, nisu savršeni, ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni. Ono na što nismo spremni i na čemu insistiramo jeste odmicanje politikantstva od obrazovanja. Političke stranke različitih veličina žele iskoristiti ovaj proces. Ovo nije njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih. Poručujem svim političkim strankama da ne svojataju ovaj proces, radi se o nacionalnom procesu. Želim reći da struka uvek treba biti ispred politike, ukoliko to nije tako, ovaj se proces neće moći nastaviti'", istakao je Jokić.

Skupovi podrške Celovitoj kurikularnoj reformi naglašeno su nestranački, a preko društvenih mreža prisustvo je najavilo na hiljade ljudi.

Specifičnu podršku u vidu dizajna protestnih plakata pružila je i neformalna grupa dizajnera i dizajn menadžera okupljena oko inicijative Hrvatski dizajneri u akciji, koju su podržali Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i Kulturnjaci 2016.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav