• Search form

22.08.2016 | 21:56

Novi budvanski Novi val

Novi budvanski Novi val

Festival Novi val, posvećen “novom talasu kreativnih energija” u regionu, biće održan 9. i 10. septembra u Budvi, a predstaviće filmsku produkciju mladih autora, kao i nove bendove i kantautore, od kojih neki premijerno gostuju u Crnoj Gori.

Prvi put održan 2015. godine, Novi val će u drugom izdanju predstaviti filmove nagrađene evropskim Oskarima, prikazane na najznačajnijim filmskim festivalima, a u muzičkom programu prvi put u Crnoj Gori nastupiće Kandžija i Gole žene i Punčke iz Hrvatske, uz domaće rok bendove Zoon Politikon i Solid Ground.

Festival će biti otvoren projekcijama filmova crnogorskih reditelja Dušana Kasalice i Ivana Salatića Biserna obala” (nagrađen na Sarajevo film festivalu) i "Dvorišta" (prikazan u selekciji "Horizonti" na festivalu u Veneciji), nakon čega slede koncerti cetinjske grupe Solid Ground i ženskog trija Punčke na agori između crkava u Starom gradu.

Drugog festivalskog dana na programu su kratkometražni filmovi “KokoškaUne Gunjak i “PiknikJure Pavlovića, oba ovenčana nagradama Evropske filmske akademije 2014, odnosno 2015.

U završnici će nastupiti Kandžija i Gole žene, te Zoon Politikon.

Festival organizuje nevladina organizacija Agora, u želji da predstavi prve značajnije filmove mladih autora iz regiona, kao i nove bendove ili kantautore koji su snimili tek par studijskih izdanja, a poseduju originalni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost.

Jedini koji donekle iskoračuje iz te koncepcije jeste Kandžija, možda najduhovitiji reper Hrvatske i okruženja, koji u svojoj diskografiji ima nekoliko izdanja, a aktuelni album “Nema labavo” snimio je sa bendom Gole žene, proširujući dijapazon muzike na rok i fank. U Budvi će premijerno izvesti hitove “Đuro”, “Crkva”, “Nema labavo” i druge. Punčke će, takođe premijerno u Crnoj Gori, promovisati pesme sa njihovog drugog albuma “Ništa nije onako kako se čini”.

Podgorički sastav Zoon Politikon već je prepoznat kao jedan od najvažnijih i najkvalitetnijih predstavnika modernog i autorski osobenog rok zvuka u Crnoj Gori, a cetinjski progresiv-rok sastav Solid Ground sviraće neke od numera sa svog dolazećeg drugog albuma, ali i sa prošlogodišnjeg solo albuma pevača i gitariste Andrije Pejovića "Chameleon".

Prošle godine, na prvom izdanju festivala Novi val, premijerno su nastupile  kantautorke Ana Ćurčin, Sara Renar i Dunja Dačić Dojo i grupa Ti, a najveću pažnju publike izazvali su filmovi Senada Šahmanovića i Anje Kavić, kao i prva samostalna izložba fotografija Igora Benića.

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav