• Search form

12.11.2016 | 14:06

Otvoren 2. KMMFF u Zvečanu

Otvoren 2. KMMFF u Zvečanu

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) otvoren je 11. novembra u Domu kulture u Zvečanu, a prema rečima direktora Miroslava Mogorovića, cilj je da postane tradicionalan, ali i da se unapredi bioskopska ponuda na tom području na kojem u većini žive Srbi.

Mogorović je rekao i da je bilo teže organizovati drugo izdanje KMMFF-a nego prvo.

“U jednom trenutku se činilo da je to misija koja je skoro neizvodljiva, ali sada kada smo se uz mnogo truda našli ovde, veliko mi je zadovoljstvo da kažem da ova manifestacija ima sve kapacitete da bude tradicionalna”, rekao je Mogorović, filmski producent koji je i član Nacionalnog saveta za kulturu.

Mogorović je izrazio nadu da će narednih meseci biti moguće obezbediti stabilniju ponudu bioskopa na severu Koova i da će naredne godine biti moguće na KMMFF-u prikazati filmove koji nisu bili na redovnom bioskopskom repertoaru.

Ističući da drugi KMMFF ne bi bilo moguće organizovati bez podrške Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i bez finansijske podrške  Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mogorović je rekao da iza tog festivala stoji tim ljudi iz Beograda, ali i iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

“Radujem se što ćemo u narednim godinama unaprediti ovu saradnju, kako bismo prepustili logistiku oko organizacije sve više vama sa ovih prostora, a da mi budemo zaduženi samo za tehnički deo koji se tiče obezbeđivanja filmova. Zahvaljujem vam se što ste došli u ovolikom broju, nadam se da ćete dolaziti i sledećih večeri i sledećih godina, kao i da ćete širiti dobro priču o ovom festivalu”, rekao je Mogorović publici drugog KMMFF-a koji je počeo bioskopskim hitom “Jesen samurajaDanila Bećkovića, a do 13. novembra nudi ukupno 18 filmova, uključujući presek aktuelne srpske produkcije.

Festival je otvorio predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević, zahvalivši takođe državnim institucijama na podršci, a publiku je pozvao da uživa u filmovima domaće i strane produkcije, u nadi da će KMMFF postati tradicionalan.

Publika je, prema navodima organizatora, gromoglasnim aplauzom pozdravila i ekipu filma “Jesen samuraja” na čelu sa rediteljem Bećkovićem koji izrazio zadovoljstvo što njegov film otvara festival i naglasio da sav prihod od ulaznica ide u dobrotvorne svrhe.

Bećković i članovi ekipe filma “Jesen samuraja” - Andrijana Sofranić (menadžer produkcije), Bojana Andrić (direktorka fotografije), Marko Paljić (producent filma) i glumci Marija Jovanović i Petar Novićević, odgovarali su nakon projekcije na pitanja publike.

Pod sloganom “Ovde!”, KMMFF će prikazati, između ostalog, i domaće filmove “Smrdljiva bajkaMiroslava Momčilovića, sa Žarkom Lauševićem u povratničkoj ulozi, crnohumornu komediju “Dnevnik mašinovođeMiloša Radovića sa Lazarom Ristovskim, te filmove reditelja mlađe generacije “Pored meneStevana Filipovića, “VlažnostNikole Ljuce i “PanamaPavla Vučkovića.

Publika će dodeliti nagradu za najbolji domaći film na KMMFF-u.

Festivalski program čini i posebna selekcija sinhronizovanih crtanih filmova za decu: “Alvin i veverice: Velika avantura”, “Snupi i Čarli Braun: Film o klinjama”, “Ko se boji vuka još”, “Ledeno doba: Veliki udar”, “Kung fu panda 3”, “Hrabri vitez Trenk” i “Trolovi”, od kojih je većina u 3D tehnologiji.

Ljubitelji filma imaju priliku da pogledaju i komedije “Genijalci” (Kristen Vig, Oven Vilson, Zek Galifianakis) i “Devet života” sa Kevinom Spejsijem, Dženifer Garner i Kristoferom Vokenom u glavnim ulogama, kao i akcione filmove “Maks Stil” i “Pakao na horizontu” sa Markom Valbergom i Kejt Hadson.

KMMFF organizuje Evropski kulturni forum, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Prvobitno je bilo predviđeno da KMMFF traje do 14. novembra, ali je program skraćen za jedan dan iz tehničkih razloga, kako su naveli organizatori.

Bilo je najavljeno i da će otvaranju drugog KMMFF-a prisustvovati direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Cene ulaznica su 100 dinara, osim za 3D projekcije (150).

Festivalski sajt je kmmff.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav