• Search form

20.09.2012 | 12:07

Omaž Vozareviću u Haosu

Omaž Vozareviću u Haosu

Galerija Haos u Beogradu započinje jesenju izložbenu sezonu retrospektivom crteža, gvaševa i kolaža istaknutog srpskog umetnika Lazara Vozarevića (1925-1968), koja će biti otvorena 2. oktobra.

Radovi na retrospektivi pozajmljeni su iz Galerije “Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i iz nekoliko privatnih kolekcija.

Vozarević je, kako je navela u tekstu za katalog izložbe direktorka Galerije Haos Borka Božović, lep primer kako se mogu iz sopstvenog identiteta i nasleđa izvući neke karakteristike i pretočiti u moderan govor.

“Kod njega se osećala duboka povezanost sa srpskim umetničkim tradicijama i uticajima Vizantije, pored drugih drevnih kultura. Njegov svet je bio sazdan od simbola, vizija, personifikacija, sukoba emocija i racionalnog, složenog odnosa podsvesnog i svesnog, od fatalnih preokupacija smrću”, navela je Borka Božović u tekstu “Tanatosov prognanik”, navodeći da je tematika Vozarevićevih dela i, naročito njegovih crteža, bila bazirana na mitskim pričama, na porodičnim legendama i sećanjima, na tragičnim scenama rata, na svetu arlekina i seljaka iz Srema.


           Žena sa prekrštenim rukama, iz kolekcije Vukmanović

Rođen 1925. godine u Sremskoj Mitrovici, Vozarević je prva saznanja iz slikarstva dobio u Školi za primenjene umtnosti u Beogradu, gde je završio i Akademiju likovnih umetnosti 1948. godine, u klasi prof. Mila Milunovića.

Bio je član grupe Jedanaestorica i Decembarske grupe.

Radio je kao docent na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a bBavio se, pored uljanog slikarstva, i crtežom, mozaikom i ilustracijama. U Parizu je boravio u više navrata 50-ih i početkom 60-ih godina XX veka.

Njegova dela se nalaze u MSU u Beogradu, Umetničkoj galeriji u Sarajevu, Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, Galeriji Matice srpske i Galeriji poklon-zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu, kao i drugim muzejima i galerijama na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u brojnim privatnim kolekcijama. Vozarevićeva dela su dospela i u Pinakoteku u Bariju, kao i u italijanske privatne kolekcije - Guido Trevisan i Libero Bigiaretti, zatim u kolekcije - David Rockfeller, Flockermann i Gene Sklar u SAD, u kolekciju De Silva u Brazilu, u kolekciju Phillipe Baudet u Francuskoj i dr.

Za života je imao 16 samostalnih izložbi i još desetak posthumno, izlagao je na vodećim i reprezentativnim izložbama srpske i jugoslovenske umetnosti u zemlji i inostranstvu (Prag, Rim, Pariz, London, Stokholm, Montevideo, Nju Delhi, Tokio, Aleksandija, Sao Paolo...).

Monumentalno-dekorativni mozaici Vozarevića izvedeni su u hotelu “Metropol” (1956-1957), u Vojnotehničkom institutu (1958) i u Domu omladine u Beogradu (1964).

Vozarević je dobitnik značajnih nagrada u oblasti slikarstva.

Preminuo je 1968. godine u Beogradu, a posle njegove smrti, u rodnoj Sremskoj Mitrovici osnovana je Galerija Lazara Vozarevića (1971) sa stalnom postavkom dela iz njegovog opusa (1973).

Izložbu Vozarevića u Haosu otvoriće pisac Radoslav Petković, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, a biće je moguće obići do 2. novembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav