• Search form

18.01.2013 | 11:06

Napad na baletsku zvezdu

Napad na baletsku zvezdu

Umetnički direktor Boljšoj teatra Sergej Filin teško je povređen u indidentu 17. januara uveče u centru Moskve, kada mu je nepoznata maskirana osoba bacila kiselinu u lice.

Nagrađivani baletski umetnik napadnut je nešto pre ponoći ispred svog doma, nakon cega je prebačen u bolnicu, a prema navodima ruskih medija, u stabilnom je stanju, a lekari se bore da mu sačuvaju vid.

Portparol Boljšoj teatra izjavio je da je 42-godišnji Filin mesecima već dobijao pretnje.

Pretpostavlja se da su pretnje u vezi sa umetničkim radom Filina koji je poznat po inovativnom pristupu repertoaru, a za to je dobijao i pohvale i kritike.

Prema navodima njegovih kolega, incidentu je prethodio preteći telefonski poziv u jutarnjim satima, a nepoznate osobe su mu probušile i gume na automobilu.

Portparolka Boljšoj teatra Katarina Novikova izjavila je Prvom kanalu da su Filinu konstantno upućivane pretnje od kada je stupio na dužnost umetničkog direktora.

“Nikada nismo mislili da rat za uloge… može dovesti do takvog nivoa kriminala”, rekla je Novikova.

Slično misli i generalni direktor Boljšoj teatra Anatolij Iksanov.

“Sto odsto sam uveren da je to povezano sa njegovim profesionalnim radom. Ponavljam, on je principijelan čovek, koji ne pristaje na ustupke. Ako misli da neki umetnik ne može da ispuni ovu ili onu ulogu, on ga otpušta”, rekao je Iksanov.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav