• Search form

28.01.2013 | 12:47

Aminovan Čavketov pasaž

Aminovan Čavketov pasaž

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda prihvatila je inicijativu da prolaz od Trga Nikole Pašića (blagajne Doma sindikata) do Nušićeve ulice, gde se nalazi Ulična galerija, nazove Čavketov pasaž po beogradskom rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu (1962-1997).

Posle te odluke, Komisija ulazi u proceduru dodeljivanja imena, koje se sastoji iz nekoliko faza - od pribavljanja saglasnosti Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu do usvajanja rešenja o dodeli naziva Čavketov pasaž na Gradskom veću. Potom se taj predlog upućuje na dnevni red sednice gradskog parlamenta.

Odluka je definitivna nakon objavljivanja u “Službenom listu” grada Beograda, stoji u obaveštenju koje je dobilo udruženje Mikroart kao podnosilac inicijative za Čavketov pasaž.

Inicijativa za Čavketov pasaž promovisana je u maju 2012. godine u Uličnoj galeriji izložbom fotografija Goranke Matić, Miladina Jeličića i Zorana Vujovića, pridružila

Početak Čavketovog umetničkog delovanja vezuje se za bend Butik (Čavke, Nebojša Antonijević Anton i Zoran Radomirović Švaba), a 1980. godine postao je bubnjar Električnog orgazma. Povremeno je gostovao u Partibrejkersima, a kasnije postao deo benda Babe (Žika Milenković i Zoran Ilić). Bio je član grupe Rimtutituki (Milan Mladenović, Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković Gile, Zoran Radomirović Švaba i Ljubomir Jovanović Jovec) koja je 1992. godine pokušala da antiratnim porukama probudi glas protesta protiv ratnog ludila, ekonomske i kulturne destrukcije.

Čavke je, pored muzike, ispoljavao i interesovanje za glumu, pa je, između ostalog, igrao u TV rok operi “Kreatori i kreature”, diplomskoj drami “TelefomanijaMilutina Petrovića, kao i u pozorišnoj predstavi “Zigi Stardast” (Mark Bolan) Bitef teatra, a pojavio se i u nekoliko filmskih ostvarenja, uključujući film “Geto - tajni život gradaIvana Markova i Mladena Matičevića.

Ne dočekavši premijeru filma, teško bolestan, otišao je u Tasmaniju, gde je i preminuo 16. februara 1997.

U septembru 1997. godine izdavačka kuća “Sound Of Islands” objavila je u malom tiražu Čavketov solo CD “Regression” sa improvizacijama, tehno zvukom i standardnim rok formama.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav