• Search form

20.03.2017 | 19:26

Fank-i-lastiš i Koja u CZKD-u

Fank-i-lastiš i Koja u CZKD-u

Muzički film “fank-i-lastiš Crnog Zuba”, snimljen 2004. godine na legendarnoj Akademiji, biće prikazan 23. marta u Centru za kulturnu dekontaminaciju uz razgovor sa Kojom, koji je i producent tog filma, a potpisuje i scenario, montažu, animaciju i režiju.

Projekcija je organizovana u okviru programa muzičkog bioskopa Jovana Bačkulje, koji će biti i moderator razgovora sa Kojom i Nevenom Saletović iz Kulturnog centra Baraka (Art šverc), posvećenog popularizaciji filmske umetnosti i umetničkih filmskih zanata.

Kojin film “fank-i-lastiš Crnog Zuba” (funk-y-stretch by Black Tooth), premijerno prikazan 2009. godine na 15. Festivalu autorskog filma, snimljen je 2004. u klubu Akademija tokom pet ekskluzivnih džem sešn večeri.

Crni Zub kreće u akciju potrage za kvalitetnim sadržajem. Snimajući zastarelom kamerom usput svet oko sebe, u klubu Akademija organizuje pet ekskluzivnih gradskih događaja gde, svirajući električnu gitaru, improvizuje i stvara muziku “na licu mesta”, zajedno se eminentnim i raznorodnim beogradskim muzičarima različitih generacija. Animirani kadrovi pripreme, lutanja i doživljaja Crnog Zuba tokom akcije prikazuju se na zidu iza muzičara, kao i u pauzama između improvizacija. Posle 88 minuta intenzivne potrage, akcija je uspešno privedena kraju pozitivnom rokenrol kakofonijom - misija ispunjena, sadržaj je pronađen!

Osim Koje, koji je svirao gitaru, učestvovali su i članovi njegove grupe Disciplin A Kitschme, kao i bendova kao što su Darkwood Dub, Partibrejkers, Eyesburn, Električni orgazam, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Presing, Roze Poze, Lira Vega, Popečitelji, Bo, Jarboli, kao i članovi Džez orkestra RTS-a i Ansambla Kolo, te profesori Fakulteta muzičke umetnosti. Bilo je i spontanih izlazaka na binu ljudi iz publike.

Među akterima u filmu su: Đuka, Miki Ristić, Vasil Hadžimanov, Cane, Banana, Nemanja Aćimović, Bata Božanić, Željko Nikolić, Zerkman (1963-2013), Manja Đorđević, Kojot, Alek Petrović, Branko Marković, Sonja Lončar, Dule Petrović, Vuča, Rade Vulić, Vladislav Rac, Vlaca Đorđevic, Ljuba Paunić, Utvar, Zoja, Anton, Kele, Buca, Švaba, Miloš Petrović (1952-2010), Bo…

Film je zabeležio koncept muzičkih večeri tokom kojih je Koja, kao DJ Crni Zub, puštao mešavinu fank, rok ili dens muzike, praćenu lupovanim filmićima i kompjuterskim animacijama koje se vrte po zidu kluba.  Sve to vodilo je džem sešnu kao vrhuncu večeri.

“Kao i obično, najviše me je uzbuđivala ideja spoja muzičara različitih usmerenja i generacija koja će rezultovati zanimljivom, u jednom dahu stvorenom muzikom”, naveo je Koja uoči premijere filma “fank-i-lastiš Crnog Zuba” na 15. FAF-u.

Prema njegovim rečima, dugo je razmišljao kakav oblik treba dati svemu tome, s obzirom da ima dosta dobre improvizovane muzike i da bi bila šteta da se nađe samo na DVD formatu. Tako mu je pala na um “spasonosna misao o muzičkom filmu” koji je montirao od više od šest sati snimljenog materijala.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav