• Search form

03.04.2017 | 12:10

Savremeni pristup tradiciji

Savremeni pristup tradiciji

Galerija Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu predstavlja od 3. aprila radove profesora i studenata Akademije likovnih umetnosti iz kineskog grada Si’an, sa Odseka za tradicionalno kinesko slikarstvo.

Izložba u Galeriji i Izlozima FLU predstavlja savremeni pristup tradicionalnom kineskom slikarstvu, koji karakteriše duga istorija i orijentalni umetnički izraz.

Osnovan 1957. godine, Odsek za tradicionalno kinesko slikarstvo, formirao se kao rezultat sveobuhvatnih reformi za obuku kadrova na nacionalnom nivou. Kvalifikovan je za sprovođenje nastave u okviru doktorskih umetničkih studija, a Akademija likovnih umetnosti u Si'anu ocenjena je kao  jedna od vodećih/klјučnih obrazovnih, umetničkih institucija u provinciji Šansi u centralnoj Kini, koja je poznata po razvijenoj mreži fakulteta i univerziteta.

Od osnivanja, na Odseku za kinesko tradicionalno slikarstvo odškolovano je više od 2.000 studenta osnovnih studija, oko 500 master studenta i deset doktoranata. Danas na tom odseku postoje izdvojene studije - radionice za figurativno i pejzažno slikarstvo, a u okviru nastavnog tima zaposlena su  dva profesora na nacionalnom i dva na pokrajinskom nivou. Odsek je posvećen savremenim studijama tradicionalne kineske likovne umetnosti i obrazovanju visokokvalifikovanog nastavnog kadra.

Profesori i studenti su dobitnici brojnih nagrada, među kojima su International Art Awards, pod pokrovitelјstvom Wu Zuoren International Fine Arts Foundation, kao i brojnih zlatnih, srebrnih i bronzanih medalјa na prethodnim nacionalnim izložbama.

Izložba je realizovana zahvalјujući međuakademijskoj saradnji i razmeni profesora i studenata, koja je uspostavlјena sa FLU Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 13. aprila u prostorima Galerije FLU.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav