• Search form

19.04.2017 | 20:39

Dijagrami osećajnosti

Dijagrami osećajnosti

Umetnica Vesna Zarev predstavlja se od 21. aprila u Blok galeriji na Novom Beogradu izložbom digitalnih crteža “Dijagrami osećajnosti”, baziranih na ispitivanju filozofskog i matematičkog tumačenja pojma beskonačnosti naspram krhkosti ljudske egzistencije, ograničenosti i nužne konačnosti života.

Postavku čini serija digitalnih printova proisteklih iz analize vibracione energije osećajnosti, u nastojanju da se materijalizuju emotivni impulsi kroz elektronski crtež ornamentalne geometrijske strukture.

Dijagrami su izvedeni prema geometrijskim principima jednostavnosti, reda i ravnoteže u postupku građenja ritmičkih struktura, čija je konstanta motiv romba u sadejstvu linearne i numeričke ornamentalne varijacije dijagrama.

Univerzalnost ornametalnog motiva romba, zastupljena u svim vremenima i civilizacijama, može se tumačiti kao znakovni jezik nematerijalnosti i čulnosti, navela je umetnica povodom tog ciklusa.

Istoričarka umetnosti Biljana Tomić navodi u tekstu povodom izložbe “Dijagrami osećajnosti” da radovi Vesne Zarev od prve izložbe skulptura “Tren” ukazuju da “specifičnost u njenoj produkciji čini kontinuiran poetski narativ, koji funkcioniše kao koncept povezivanja različitih naučnih, umetničkih i izvođačkih disciplina. Plasiranjem metoda nadgradnje ličnog perceptivnog sistema između materijalnog i nematerijalnog, vizibilnog i invizibilnog, upravo kroz razvijenu elektronsku elaboraciju, Vesna Zarev emituje filozofsko-mentalnu poetiku svoje duhovnosti”, navela je Biljana Tomić.

“Tenzijom pojmova između fenomena i psihologije, percepcije i taktilnosti, materijalnog i jezika, kroz repeticiju i transformaciju, kanonizira se njena jezička struktura i formira jedan stabilan kontekst u produkciji radova. ‘Dijagrami osećajnosti, upravo ukazuju na zavodljivu beskonačnost vizuelnih prezentacija i na jezičku selektivnost znakova”, navela je Biljana Tomić, dodajući da Vesna Zarev, baveći se “fenomenima balansa, proporcija, udaha - izdaha, osećaja, nastoji da transponuje vibracije emotivne telesnosti bića, shvatanjem imanentne korespondencije sa pravilnostima broja, mera, smernica sila prirode i njenog odnosa prema umetničkom radu, kao strukturalnih konstanti i refleksija spoznajnog sveta”.

Vesna Zarev, rođena 1977. u Vranju, diplomirala je 1999. i magistrirala 2004. godine na vajarskom odseku Fakulteta umetnosti u Prištini.

Izražava se kroz različite medije (skulptura, instalacija, crtež, digitalni crtež, fotografija), a realizovala je devet samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim nacionalnim i međunarodnim grupnim izložbama, simpozijumima, kolonijama i radionicama. Inicirala je i realizovala i projekte koji se bave umetnošću u javnom prostoru.

Izložba “Dijagrami osećajnosti” u Blok galeriji biće otvorena do 5. maja.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav